Біля заказника гори Пікуй на Львівщині хочуть побудувати капличку

4059 0
Там уже заклали камінь під будівництво.
Фото: Ландшафтний заповідник «Пікуй», Верхнє Гусине/IGotoWorld.com

Фото: Ландшафтний заповідник «Пікуй», Верхнє Гусине/IGotoWorld.com

На території ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Пікуй» планують збудувати капличку. З такою ініціативою виступила місцева громада села Верхнє Гусне. 

Читайте також: Через статую Матері Божої на місці Стільського городища прокуратура відкрила кримінальне провадження

Як розповів у коментарі Туристичному інформаційному центрі Стрия парох релігійної громади села Верхнє Гусне Турківського району отець Іван Гайванович, гора Пікуй, що має 1408 метри висоти, може бути шляхом паломництва, українським Афоном.

«Першою моєю ініціативою, коли прийшов сюди, було піднятися на Пікуй. Тут так велично і гарно. На самій вершині Пікуй знаходиться фігура спасителя, я тоді кажу, що треба під вершиною гори Пікуй поставити святиню і це буде найвища точка православ’я в Україні. Хочеться розвинути нашу гору. Дай боже, з весни (відео опубліковане 30 березня) будемо починати будівництво нашої святині на горі Пікуй», – поділився наміром отець.

Він додав, що коли на місці закладали камінь під капличку і йшли підготовчі роботи, то там за три години пройшли близько 300 людей. Він також закликав долучитися до будівництва каплички.

Водночас, як розповів у коментарі Тvoemisto.tv секретар Дрогобицько-Самбірської єпархії ПЦУ Андрій Безушко, тут планують встановити пам’ятний знак покровителю Михаїлу і він буде не на самій горі.

«Громада села надумала встановити пам'ятний знак своєму покровителю Святому Михаїлу і ми освятили камінь. Це не на самій горі, а десь 600 метрів до Пікуя», – пояснив отець.

Самого проєкту каплиці ще немає, каже Андрій Безушко.

«Бог всюди, де ми молимося, тому це не буде місцем масового паломництва», – розповів секретар єпархії.

На питання, чи зверталася громада за погодженням щодо будівництва каплиці, отець зазначив, що це буде пам’ятний знак, яких є багато у горах, і його встановлення на місці вирішує сільська рада. Тут все залежатиме від громади.

Читайте також: Прикарпатський університет передумав будувати хресну дорогу на гору Піп Іван

Нагадаємо, що у Прикарпатському університеті заявили, що збудують від підніжжя і до вершини гори Піп Іван Чорногірський екуменічну хресну дорогу. Відкрити й освятити її планували 14 серпня. Це мала бути найдовша та найскладніша з усіх хресних доріг, що є. Пізніше у виші повідомили, що хресну дорогу не будуватимуть через низку звернень мешканців та науковців.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!