Київ

На Київщині хочуть відновити зруйнований радянською владою храм

485 0
Храм був останнім мурованим представником українського бароко.

Напівзруйновану Свято-Троїцьку церкву в Гостролуччі на Київщині хочуть відновити. Про це повідомили в громадській організації «Україна Інкогніта».

Церкву хочуть дослідити та відновити в межах проєкту «Козацькі церкви Київської області».

Троїцьку церкву звели на місці старої дерев’яної у 1784–1787 роках. Вона синтезувала два стилі — українське бароко та ранній класицизм. Окремо біля церкви звели дзвіницю.

Уже в 19 столітті будівля почала руйнуватися. У радянські часи храм перетворили спочатку на магазин, а потім — на Гостролуцьке споживче товариство.

За словами місцевих мешканців, у 90-ті роки храм узяв в оренду якийсь ділок. Що він планував зробити із храмом, невідомо, однак зняв дах, зірвав підлогу і зник.

Висота бабинця, який зберіг склепіння, 7 метрів. Залишився деякий декор над вікнами і дверима. На думку фахівців, його ще можна відновити, але це потребує коштів і бажання місцевої громади. Станом на грудень 2023 року храм навіть не взяли на баланс.

Одна з головних проблем, з якою зіткнулися дослідники, це відсутність фото храму до його часткового руйнування російськими окупантами у 30-ті роки. Зберігся лише дуже детальний опис, зроблений священником Антонієм Соколовським у 1912 році.

Жителів регіону просять пошукати світлини храму серед старих фотоальбомів або ж малюнків.

Нині в Троїцькій церкві облаштували польовий храм (намет) ПЦУ, щоб включити її в релігійне життя.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!