Портрет пацієнта на Львівщині: обізнаний, рідко викликає «швидку», не довіряє вакцинації

3101 0
Дослідження «Індекс Здоров’я. Україна: результати Львівщини» показало низку закономірностей та проблем в області, з якими планують боротися в рамках реформування медицини.
фото: uarp.org

фото: uarp.org

Львівщина має один із найнижчих показників серед середньої кількості препаратів, що призначали при амбулаторному зверненні, тобто лікарі не виписують пацієнтам нічого зайвого. Також найнижчу середню кількість викликів швидкої допомоги ‒ жителі Львівщини воліють звернутися за амбулаторною допомогою до лікаря, а не зловживати викликами лікарів додому.

Позитивними для медиків нашої області є також результати обізнаності та прогресивності мешканців ‒ 99% вважають необхідним реформування системи охорони здоров’я. Передусім, реформу пов’язують із якістю та доступністю медичної допомоги, а менша частка респондентів обрала опції, пов’язані з близькістю медичної допомоги, збільшенням заробітної плати медичного персоналу та кращим ставленням до пацієнтів. Про якісну просвітницьку роботу свідчить і те, що 91% мешканців області знають про симптоми туберкульозу, попри те, що на Львівщині це захворювання не найпоширеніше.

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини

Найбільшу насторогу в медиків викликали результати щодо ставлення до щеплень. На Львівщині одна з найбільших в країні частка опитаних, які негативно ставляться до вакцинації ‒ 28%. Причиною цього лікарі вважають передовсім те, що багато сімейних лікарів не мають належних знань, у порівнянні з педіатрами, відповідно знизився рівень інформованості батьків. Та, як запевнила в. о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської обласної держадміністрації Ірина Микичак, ситуацію вдасться поліпшити завдяки запровадженню амбулаторної педіатрії.

Водночас серед жителів Львівської області спостерігається нижчий, ніж у середньому в Україні, рівень задоволеності стаціонарною допомогою (53%). Найбільш задоволені нею жителі Тернопільської (76%) та Миколаївської (76%) областей, найменшою мірою задоволені жителі Кіровоградської області (29%).

«Завдяки проведеним дослідженням можна оцінити та спланувати свою подальшу роботу. Зараз ми вкладаємо великий ресурс у профілактику. Для покращення ситуації з вакцинацією, в рамках співпраці з ЮНІСЕФ, були підготовлені тренери», ‒ додала Ірина Микичак.

Читайте також: Центральна диспетчерська, кол-центр та геолокація: як зміниться «швидка» на Львівщині

Довідка. Опитування, яке охопило всю територію України, мало на меті визначити рівень задоволення амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, звернення до лікаря у випадку хвороби та запобігання захворюванням, стан здоров’я, витрати на ліки, знання про здоров’я та здорову поведінку. Дослідження провів Київський міжнародний інститут соціології у співпраці з Фондом «Соціальні індикатори», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з серпня 2015-го року до серпня 2016-го року.

Підготувала Наталія Павлишин


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!