На Львівщині лише в одній лікарні можна отримати безкоштовне протезування суглобів

8464 0
В госпіталі проводять щорічно понад 300 ендопротезувань.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

У Львівській області є єдиний заклад, у якому безкоштовно протезують суглоби. Це Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім.Ю.Липи. В усіх інших закладах ендопротезують за кошти пацієнтів. Про це повідомила т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОВА Наталія Літвінська під час брифінгу 7 листопада.

Наталія Літвінська зазначила, що існує чимало міфів стосовно безкоштовного ендопротезування в Україні, нібито держава нічого не закуповує.

«Можливо, таку недобросовісну інформацію поширюють лікарі, які здійснюють ендопротезування за кошти пацієнта. Щорічно держава виділяє понад 140 млн грн на закупівлю ендопротезів. Понад 13,5 тисяч українців 2023 року отримали безкоштовне ендопротезування. Однак нам  до департаменту надходять прохання відшкодувати пацієнтам кошти за ендопротезування», – сказала вона.

У Львівській області базовим закладом для ендопротезування визначили Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім.Ю.Липи. 

«Наразі з ендопротезами, які приходять, надсилають і набори для оперативних втручань. Такий набір надійшов поки лише в госпіталь ім. Ю. Липи. Тому безкоштовне ендопротезування проводять лише там. По мірі облаштування інших закладів інструментами, їх включатимуть до мережі закладів з безкоштовним ендопротезуванням», – пояснила Наталія Літвінська.

Читайте також: Біля Львова планують збудувати ще один реабілітаційний центр

В госпіталі проводять щорічно понад 300 ендопротезувань. У вівторок, 7 листопада, департамент видав наказ про те, що у кожному закладі охорони здоров’я має бути інформація про те, що на території України ендопротезування проводять за кошти державного бюджету. Кожен пацієнт, який готується до заміни суглоба, має бути поінформований лікарем щодо можливості безплатного хірургічного втручання. Якщо пацієнт хоче провести ендопротезування в іншій медичній установі за власні кошти, держава не відкшкодовує йому витрати.

Нагадаємо, що до Львівського обласного госпіталю ветеранів війни та репресованих ім. Ю. Липи, що у Винниках, облаштують тротуар відповідно до усіх норм із доступності. 

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!