На Львівщині стало вдвічі менше людей, які шукають роботу, – Центр зайнятості

3786 0
Важливо, щоб поверталися з-за кордону ті, хто виїхав. Для повернення у них є дві причини.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

На Львівщині стало удвічі менше людей, які шукають роботу, порівняно з минулим роком. Про це під час дискусії Tvoemisto.t повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк. 

«Що відбувається у нас на ринку? У нас кількість людей, які шукають роботу, якщо порівнювати з минулим роком, стала удвічі менша. Тобто зараз на обліку на 50% менше людей, які отримують допомогу», – сказав він. 

Читайте також: «Українець ніколи не стане німцем чи поляком». Як війна змінила наш портрет

За його словами, колись людина рік стояла на обліку, бо Центр зайнятості не пропонував їй роботу за вузькою спеціалізацією. Зараз людина перебуває місяць на обліку, за той час шукають роботу відповідно до кваліфікації, а, якщо такої роботи немає, то будь-яку іншу з оплатою не нижчою, ніж мінімальна. І так в день з обліку знімають по 100-150 людей.

Василь Барилюк додав, що важливо, аби з-за кордону поверталися ті, хто змушений був виїхати через повтомасштабне вторгнення росії. Він каже, що є дві причини, чому українці повертатимуться. 

«Люди, які за кордоном, все одно будуть повертатися з двох причин: треба йти на роботу і оплачувати проживання.  Друге – в Україні є їхні домівки і сім’ї, минає невизначеність, люди вже адаптувалися і починають повертатися», – сказав він. 

Стосовно працевлаштування, то директор Центру зайнятості згадує програму, згідно з якою уряд до кінця року має створити 20 000 робочих місць для підприємців і додає 150 тисяч гривень (на три роки за людину) або 250 тисяч (на три роки за двох людей). Для отримання грошей потрібно працевлаштувати до себе людину, а повернення коштів у бюджет відбувається за рахунок сплати податків людьми, яких прийняли на роботу. 

Читайте також: В Польщі хочуть залишитис 50% українських переселенців, – соціологиня

Ще одна програма, про яку згадує Василь Барилюк, – створення тепличних господарств. На Львівщині їх буде 75. Там також надаватимуть кошти за умови працевлаштування людей, а їх повернення відбуватиметься аналогічно через податки.

«Третя програма розвиток ягідництва. По тій програмі йде 10 тисяч гектарів. На гектар виділяється від 150 до 400 тисяч гривень на створення. Тобто є що запропонувати. Питання у тому, як люди відгукнуться», – додає він. 

Нагадаємо, що, за даними ООН, від початку повномасштабного російського вторгнення з України виїхали понад 7 мільйонів людей, повернулося лише 2,5. Експерти прогнозують другу хвилю міграці, що з України може поїхати ще близько 5 мільйонів осіб. Ексміністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета каже, що це фатально багато. Чи справді ця ситуація – критична, як ми можемо її змінити і які виклики стосовно економіки, працевлаштування та житла для ВПО з’явилися у регіоні та країні, обговорили під час дискусії на Тvoemisto.tv.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!