На Львівщині облаштували сучасний ЦНАП та бібліохаб. Як це покращило життя мешканців

1098 0
В Миколаївській ТГ впровадили віддалені робочі місця, а у Новому Роздолі розпочав роботу новітній бібліохаб.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

Адміністративні послуги стають ближче у Миколаївській територіальній громаді 

У 2023 році завдяки плідній роботі із Управлінням з питань цифрового розвитку Львівської ОВА, в рамках проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України», що впроваджується Програмою розвитку ООН за фінансування Уряду Великої Британії, ЦНАП та віддалених робочих місць (ВРМ)  Миколаївської територіальної громади (ТГ) отримали необхідну техніку для роботи. Відтак змогли забезпечити громадян зручним доступом до якісних сервісів, а старост-адміністраторів ВРМ до комфортних умов надання послуг.

Громаді передали безконтактні зчитувачі (записувачі) ІD карток, 10 багатофункціональні пристрої А4 ч/б Xerox B225, комп’ютери та ноутбуки. За допомогою цього вдалося облаштувати 10 віддалених робочих місць. Адміністратори ВРМ кожного місяця надають близько 400 адмінпослуг.

Миколаївська міська рада налічує 10 старостинських округів, у кожному з них є староста. Віддалене робоче місце – це осередок ЦНАПу в старостинському окрузі, там можна отримати адміністративні послуги. 

«Це створено для того, щоб люди за найпоширенішими послугами не їздили до самого Миколаєва, а змогли найголовніше вирішити на місці. Старости там є адміністраторами ЦНАПу. Найчастіше до ВРМ звертаються щодо реєстрації місця проживання та отримання витягу з реєстру територіальної громади», – зазначив Іван Данилко, начальник управління надання адміністративних послуг та державної реєстрації, Миколаївська міська рада

Напередодні для покращення якості надання адмінпослуг та для створення комфортних умов для надання якісних адміністративних послуг мешканцям громади Миколаївська міська рада прийнято рішення про утворення віддалених робочих місць ЦНАП Миколаївської міської ради. Утворили десять віддалених робочих місць та затвердили перелік адміністративних послуг, які надаються в старостинських округах Миколаївської міської ради.

Адміністратори проводять реєстрацію місця проживання/реєстрацію місця перебування, надають витяги з реєстру територіальної громади. Також вони надають послуги по компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО. Адміністративні послуги стали доступніші на місцях, що полегшило отримання послуг людьми похилого віку, багатодітними родинами та ВПО.

Громаді передали безконтактні зчитувачі (записувачі) ІD карток, 10 багатофункціональних пристроїв, комп’ютери та ноутбуки. За допомогою цього вдалося облаштувати 10 віддалених робочих місць. Адміністратори ВРМ кожного місяця надають близько 400 адмінпослуг.

Довідково: у грудні 2020 року створили Управління надання адміністративних послуг та державної реєстрації Миколаївської міської ради Стрийського району Львівської області (ЦНАП Миколаївської міської ради), який розташований в місті Миколаїв. 

Загальна кількість населення у Миколаївській ТГ складає 33 577 жителів. До складу Миколаївської громади входить 23 населені пункти, які значно віддалені від центру громади, тому жителям Миколаївської громади складно отримати доступ до якісних сервісів у комфортних умовах. На початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, до Миколаївської громади на тимчасове проживання прибуло близько 3200 внутрішньо переміщених людей (ВПО), які в основному проживають в селах громади. До реалізації проєкту по віддаленим робочим місцям люди часто скаржилися на недоступність послуг в своїх населених пунктах.

Бібліохаб у Новому Роздолі

У міській центральній бібліотеці в Новому Роздолі Стрийського району відкрили бібліохаб – тут обладнали 8 робочих місць, де кожен охочий може скористатись безкоштовним WI-FI, відеозв’язком, працювати за комп’ютером за потреби тощо. 

Новороздільська міська рада отримала 8 ноутбуків та багатофункціональний принтер. Таким чином юнацький відділ бібліотеки, що був наповнений лише книгами, тепер став інформаційним центром, що назвали «Бібліохаб». Це реальна можливість зробити бібліотеку в громаді тим місцем, куди приходитимуть жителі, щоб навчатися, опановувати нові навички, зокрема й цифрові, незалежно від віку, статі чи роду занять. Особливо важливо це для тих, хто сьогодні через військові дії вимушено проживає за межами рідного дому, тобто для ВПО.

«Бібліохаб» надав можливість усім, хто немає вдома комп’ютера або доступу до інтернету навчатися онлайн, оплачувати комунальні послуги та користуватися соціальними мережами для спілкування з родичами, які залишилися на окупованих територіях. Водночас усіх охочих мають змогу записуватися до лікаря онлайн, купувати квитки у такому ж режимі, користуватися сервісами відеотелефонії та застосунком «Дія», через який можна отримати державні послуги.

«Бібліохаб» ­­– це безкоштовний сервіс для використання у професійній діяльності та повсякденному житті. Зокрема, для онлайн-навчання, підготовки до національного мультипредметного тесту, запису до лікаря та купівлі квитків онлайн. Також вчителі можуть  проводити тут дистанційні уроки, а діти слухати уроки чи майстер-класи, коли педагог за екраном», – зазначив Володимир Засанський, начальник управління культури, спорту та гуманітарної політики, Новий Розділ.

«Бібліохаб» працює щодня з 10:00 до 18:00, крім неділі. Окрім послуг, які можна отримати самотужки, у «Бібліохабі» також є адміністратор, який завжди може проконсультувати з нагальних питань та допомогти у користуванні технікою.

До працівників бібліотеки час від часу зверталися ВПО, які на наразі проживають у гуртожитках Нового Роздолу та не мають комп’ютера. Сьогодні кожному з нас є важливим доступ до безкоштовного WI-FI, а також зручного затишного приміщення для спілкування чи проведення вільного часу.

Такі зміни відбулися завдяки проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України», що впроваджується у межах Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки уряду Великої Британії. Завдяки цьому центральна бібліотека стала місцем надання якісних публічних послуг і сучасним оновленим простором для самореалізації усіх охочих.

Партнерська публікація

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!