Андрей Шептицький був стратегом на століття. Висновки Екуменічного соціального тижня

1219 0
Він говорив: «Ви беріть відповідальність, а я вам підказую інструмент, як це зробити».

Митрополит Андрей Шептицький в контексті сталого розвитку суспільства особливого значення надавав освіті. Нам треба працювати над мрією про те, яку країну ми хочемо залишити своїм дітям.

Про це розповіла CEO LvBS Consulting, керівниця Центрів сімейного бізнесу та бізнес-дизайну LvBS, депутатка Львівської облради Роксоляна Вороновська під час дисĸусії «Андрей Шептицький – промовтер сталого розвитку». Вона відбулась під час ХІV Екуменічного соціального тижня в Уĸраїнсьĸому ĸатолицьĸому університеті.

Голова Патріаршої комісії у справах молоді, заступник голови Душпастирської ради УГКЦ отець Ростислав Пендюк, який модерував зустріч, запропонував подумати над питанням освіченості, фокусування на людині і її проблемах, руху в певному напрямку, щоб брати відповідальність за себе і свою країну. «Багатство само по собі нікому не потрібне. Воно необхідне тоді, коли дозволяє творити. Так казав Митрополит», – зазначив отець Ростислав Пендюк.

Керівниця Центрів сімейного бізнесу та бізнес-дизайну LvBS Роксоляна Вороновська вважає, що в Україні є проблема з візійністю. Вона припускає, що це пов’язано з нашою історією: українці не завжди перебували в безпеці, не мали можливості планувати навіть наступні 5 років.

Андрей Шептицький надавав великого значення освіті. «Коли говоримо про сталість, сталий розвиток, то маємо на увазі освіту. Нам треба працювати над мрією про те, яку країну ми хочемо залишити своїм дітям. Розпочинати варто з садочка, школи, університету. Розпочинати працювати разом… Цінність людського життя має бути пріоритетом номер один. Коли в нас так буде, тоді всі інші рішення легко приймати», – вважає Роксоляна Вороновська.

Наталія Смуток, співзасновниця Інноваційного дитячого простору «СвітЛичка», директорка компанії «Матаі-Україна», підкреслила важливість бути господарями на своїй землі, навести порядок. »Діти приходять у наш світ прекрасними, всі добрі якості в них вже інтегровані, нам треба тільки плекати їх».

«Митрополит Шептицький в цікавий спосіб намагався допомогти вирішити ситуацію людям – пропонував концепцію субсидіарності. На його думку, проблему має вирішити сім’я, громада, село. Якщо не виходить вирішити – тоді інші інстанції. Він говорив: «Ви беріть відповідальність, а я вам підказую інструмент, як це зробити», – розповів керівник Центру етики та технології Львівської бізнес-школи УКУ Володимир Хіцяк.

 

Керівниця ГО «Дорога смаку Прикарпаття», підприємиця Ірина Фіщук пригадала, що в часи, коли жив Шептицький, питання правильного використання ресурсів не виникало. Він уже бачив за кожним з напрямків цілі сталого розвитку, вмів думати стратегічно і думати на випередження. Він був одним із лідерів, які формували «коріння ідеї».

Митрополит Шептицький був стратегом на десятиліття, а, можливо, й на століття. У нього був глобально-державницький підхід, підсумували на дискусії.

Партнерська публікація



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!