На Львівщині проведуть профілактику сказу у диких тварин

513 0
Вакцину розподілять поза територіями населених пунктів.
фото умовне

фото умовне

Від середи, 15 травня, у Львівській області триватиме триденна імунізація диких м`ясоїдних тварин проти сказу. Для цього використовуватимуть вакцину вітчизняного виробника «Орісвак», яка повністю безпечна для людей, тварин і навколишнього середовища. Про це повідомили у ЛОДА. 

Вакцина має вигляд невеликих за розмірами поживних брикетів. Їхня зовнішня оболонка виготовлена із м’ясо-кісткового борошна, що має специфічний запах і приманює тварин на великих відстанях. Всередині є желеподібна капсулуа з антигеном вірусу сказу. На 21 день після поїдання брикети у тварин формується імунітет проти сказу, який триває мінімум рік.  

Профілактичну вакцину в кількості 304 850 доз розподілять на території польових та лісових угідь області поза територіями населених пунктів, болотами, водоймищами, авто- та залізничними шляхами. 

Вакцинацією охоплять територію площею 12,194 тис. км²:

  • Дрогобицький - 630 км²;

  • Золочівський - 1660 км²;

  • Львівський - 2688 км²;

  • Самбірський - 2100 км²;

  • Стрийський - 2030 км²;

  • Червоноградський - 1700 км²;

  • Яворівський - 1330 км²;

  • Львівська МТГ - 56 км².

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби, в області спочатку року зафіксували 56 випадків захворювання на сказ. З них  57% випадків виявили у диких тварин, зокрема у лисиць – 31 випадок, у куниць – 1 випадок. Решта у собак та котів.

Зазначимо, заходи з пероральної вакцинації спрямовані на забезпечення стабільної епізоотичної ситуації щодо сказу тварин в області завдяки запобіганню поширення збудника серед диких м’ясоїдних тварин, тому у разі виявлення брикетів з вакциною не треба руйнувати їх, брати в руки, переміщати на інші місця, а залишати привабливими для тварин.

Нагадаємо, у ЛКП «Лев» 22 лютого померла собака через сказ. У зв’язку з цим підприємство на 60 днів закрили на карантин. Станом на 22 квітня підприємство знову працює

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!