На Львівщині розпочали ремонт аварійної церкви 17 століття

3394 0
Йдеться про Церкву Богоявлення Господнього в Кугаєві, яка є пам’яткою архітектури національного значення, що датується 1693 роком.
Фото Тараса Бабенчука

Фото Тараса Бабенчука

Церкву Богоявлення Господнього, яка розташована в Кугаєві та датується 1693 роком, розпочали реставрувати. Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА. 

«Наразі церкву відкрили і поставили тимчасове накриття. Це дало можливість убезпечити дерев’яні конструкції від замокання, визначити найбільш уражену деревину  та полегшити хід реставраційних робіт. Найбільший виклик, який стоїть сьогодні перед реставраторами, – це заміна дерев’яних дубових підвалин храму», – вказала директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько. 

Найбільша цінність пам’ятки – іконостас 18 століття, ікони якого дослідники датують 1702-1806 роками. Наразі їх перевезли в Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького через аварійний стан самої церкви. 

Головний архітектор проєкту – Микола Гайда, роботи здійснюватиме ТДВ «Львівське спеціальне науково-реставраційне проектно-виробниче управління «Львів-реставрація». На це з обласного бюджету виділили 1,6 млн грн. Завершити ж його планують до кінця року.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До старовинної бойківської церкви

Нагадаємо, що цьогоріч на Львівщині у 2024 році планували відреставрувати три церкви, які є пам’ятками національного значення. Деталі – за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!