На Львівщині відреставрують дах дерев’яної церкви XVІІІ століття у Зарудцях

2096 0
Храм у Зарудцях є пам’яткою архітектури національного значення.
фото: Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА

фото: Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА

На Львівщині відновлюють протиаварійні роботи у дерев’яній церкві Собору Преображення Господнього в селі Зарудці. Їх проводитимуть спільно з Інститутом «Полоніка». Про це повідомили у департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА.

Днями команда Інституту передала 750 кг міді, аби накрити дах церкви в Зарудцях. Протиаварійні роботи на пам’ятці архітектури національного значення, що датується 1787 роком, невдовзі відновляться. 

Читайте також: Скульптура скорботного Христа у Львові потребує термінової реставрації

Додамо, храм у Зарудцях є пам’яткою архітектури національного значення. У церкві зберігається унікальний іконостас, створений у другій половині XVІІ століття. Виготовили його у львівській іконописній школі на замовлення для Крехівського монастиря. А пізніше, у 1775 році, його продали і перевезли в собор у Зарудцях. Незвичність іконостасу в його структурі  майже весь він розміщений над бароковою стилізованою дерев’яною завісою, яку підтримують янголи.

Нагадаємо, що рятувати церкву почали у 2020 році, тоді виділили і використали лише 800 тисяч гривень з обласного бюджету. Минулого року для завершення протиаварійних робіт в дерев’яній церкві Собору Преображення Господнього в селі Зарудцях потрібно було ще понад мільйон гривень. Тоді у ЛОДА казали, що роботи слід провести до зими за кошти ЛМР, оскільки село тепер розташоване на території Львівської громади.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!