На Львівщині відновлять унікальний стінопис 19 століття

1140 0
Він розташований у Михайлівській церкві в Ісаях.
Фото: ЛОВА

Фото: ЛОВА

В селі Ісаї, що на Львівщині, відновлять унікальний стінопис Михайлівської церкви, що датується 19 століттям. Про це сьогодні, 1 серпня, під час брифінгу повідомила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

«Цьогоріч на реставрацію Михайлівської церкви з обласного бюджету виділили 3 млн 600 тисяч гривень. З них орієнтовно 1 млн 900 тисяч вже перераховано за актами виконаних робіт підрядній організації, яка закінчила основні види робіт для стабілізації структури церкви», – зазначила вона.

Зокрема, йдеться про закріплення фундаментів, заміну піддашшя, гонтового покриття, заміну дерев’яних елементів конструкції самої будівлі, укріплення стін, влаштування дощаних покриттів підлоги церкви, а також галерей першого та другого ярусів. Як зазначила директорака департаменту, об'єкт більше не перебуває в аварійному стані. 

Додамо, що реконструкцією ркви в с. Ісаї займається підрядна організація ТОВ «Креативна фабрика «Вікторія», яка також долучалася до реставрації фасаду будинку-памятки архітектури на пр. Свободи, 24 у Львові та  пам’ятного хреста Маркіяну Шашкевичу у селі Підлисся на Золочівщині.

Читайте також: У Львові реставрують давній лемківський храм XIX століття

«Найбільша проблема, з якою ми стикнулися, – частина фундаментів була не відновлена, у напівзруйнованому стані. Тому зберігалася загроза подальшої руйнації пам’ятки. Специфіка дерев’яної архітектури в тому, що найбільше пошкоджується дах та низ. Щоб замінити фундамент і першу балку, підвалини, нам потрібно було в прямому розумінні припідняти храм у повітря. Зараз ці роботи вже виконані», – пояснив провідний інженер компанії підрядника Тарас Бурий.

Він також підкреслив, що завершити реконструкцію планують до кінця 2023 року. Початкова вартість реставраційних робіт складає 7,6 млн гривень.

Нагадаємо, що у Львові в церкві Вознесіння Господнього на вул. Старознесенській закінчили перший етап реставрації стінопису, який відшаровувався через протікання даху. 

________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!