На Львівщині за 50 мільйонів гривень відреставрують Жовківський замок

1616 0
Фінансування здійснюватиметься із загального фонду державного бюджету.
Фото: лова

Фото: лова

На Львівщині планують відреставрувати Жовківський замок. Наразі відновлювальні роботи призупинили через повномасштабне вторгнення. Про це повідомили у Львівській ОВА.

«У 2021 році в межах програми Президента України «Велике будівництво» у Жовківському замку виконали низку протиаварійних та невідкладних робіт. Тоді ж відреставрували фасади вежі та дахових конструкцій. В одному з корпусів замку завершили реставрацію міжповерхового перекриття. На роботи скерували 6,2 млн гривень з державного бюджету. Сподіваємося, що попри незначні джерела фінансування до кінця року необхідні ресурси будуть виділені, аби дозавершити такі об’єкти», – йдеться у повідомленні.

За проєктом тут планують встановити кілька ліфтів для людей з іклюзією. З огляду на це, порогів у приміщенні також не буде. Крім цього, для незрячих людей розробили та уже встановили окремі макети замків, які можна відчути на дотик та прочитати опис до них шрифтом Брайля. Санвузли в замку також облаштують з урахуванням безбар’єрності. У проєкті передбачили спеціальну кнопку виклику персоналу на стіні при вході.

Читайте також: У Жовківському замку показали частину експонатів, які раніше були у сховищах

Зазначимо, що фінансування здійснюватиметься із загального фонду державного бюджету, згідно з наказом Міністерства культури та інформаційної політики України. Вартість проєкту комплексної реставрації Жовківського замку становить 50 млн гривень.

Нагадаємо, у 2020 році Жовківський замок передали на баланс Львівської галереї мистецтв ім. Бориса Возницького. Торік архітектурна пам’ятка стала однією з п’яти об’єктів, які увійшли до програми «Велика реставрація».

Для довідки

Жовківський замок закладений гетьманом Станіславом Жолкевським у 1594 році. Споруда поєднує два архітектурні стилі ренесанс та бароко. Сучасного вигляду замок набув внаслідок численних перебудов. Найбільш руйнівним для замку було 19 століття.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!