На Львівщині за понад 1 млн відреставрували пам’ятний хрест Шашкевичу

2204 0
Комплексна реставрація була здійснена вперше з 1911 року.
Фото: Львівська обласна рада

Фото: Львівська обласна рада

Сьогодні, 6 серпня на Білій горі поблизу села Підлисся Золочівського району урочисто вшанували пам'ять письменника, поета, культурно-громадського діяча, священика УГКЦ – Маркіяна Шашкевича. Під час заходу повідомили про завершення реставції пам'ятного хреста, присвяченого Шашкевичу. 

Джерело: Львівська обласна рада. 

Захід розпочався Архієрейською Божественною літургією, яку відслужив Владика Володимир Груца. Після молитви відбулося літературно-мистецьке дійство «Світло Маркіяна з вірою у перемогу» за участю мистецьких колективів і творчих виконавців Золочівщини.

Читайте також: У Львові відреставрують три історичні скульптури на будинках

Зазначимо, комплексна реставрація пам'ятника коштувала 1,2 млн гривень, вона була здійснена вперше після його встановлення. А встановили його тут у жовтні 1911 року. Пам’ятник символізує прагнення до правди, освіти та розвитку. Щороку в перший день серпня до підніжжя хреста приходять паломники.

Для довідки

Маркіян Шашкевич – український письменник, поет, зачинатель нової української літератури в Галичині, священник УГКЦ, релігійний та культурно-громадський діяч. Народився 6 листопада 1811 року у селі Підлисся тодішнього Золочівського повіту, що на Львівщині. Очолював літературне угрупування «Руська трійця» та був ініціатором видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837 р.).

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!