На Львівщині зафіксували найбільшу чисельність зубрів по всій Україні

4412 0
На Львівщині живуть 114 зубрів.
Фото: Львівське обласне управління лісового господарства.

Фото: Львівське обласне управління лісового господарства.

На Львівщині зафіксували найбільшу чисельність зубрів по всій Україні. Про це повідомили у Львівському обласному управлінні лісового господарства.

Читайте також: Незрячу самку зубра до переїзду доглядатимуть лісівники

Зокрема на території Львівщини цього року налічують усього 114 зубрів. Це – найчисельніша популяції зубрів двох ліній (біловезька та біловезька – кавказька) в Україні. Обидві субпопуляції репродуктивні і нормально розвиваються.

Раніше зубри заселяли майже усю територію сучасної України. Відомо, що до початку XVII ст. зберігся аборигенний трансільвансько-карпатський гірський зубр, подібний за зовнішністю до кавказького. Останнього зубра в Карпатах вполювали у 1762 році. З того часу у вільному стані зубри не зустрічалися ні в гірській, ні в рівнинній частині Європи.

У Львівській області спроби реінтродукції зубрів розпочалися 14 травня 1965 року, коли 10 зубрів, 4 самців і 6 самиць, завезли із Біловезької Пущі у Сколівський район, угіддя колишнього державного мисливського господарства «Майдан».

Після випуску у вільний стан в районі села Коростів, зубри по дві три особини освоїли територію Турківського держлісгоспу, Сколівського держлісгоспу та Дрогобицького, що у 1999 році увійшло до національного природного парку «Сколівські Бескиди».

У 1986 році Сколівська субпопуляція налічувала 37 зубрів. Це найбільша чисельність до якої зросло поголів’я зубрів від першої спроби реінтродукції. З 1992 року почався спад чисельності поголів’я зубрів. У 2000 році від Майданської субпопуляції залишилося 6 зубрів (за іншими даними – 4).

Друга спроба реінтродукції була, коли завезли зубрів в ДМГ «Стир» в околиці Лопатина у 1980 та 1981 роках двома групами: кожна по 6 особин (7 самців, 5 самиць) з держлісгоспів Науяместіс та Паневежис (Литва).

Читайте також: У «Сколівських Бескидах» народились двоє зубренят. Фото

З наявних в Україні вільних популяцій, це єдина група поліських зубрів, яка представлена чистою Біловезькою лінією Європейського зубра (Лопатинська субпопуляція). Наразі в Лопатині залишилося 6 зубрів.

Аби зберегти та забезпечити стабільне існування єдиної в Україні популяції зубрів Біловежської лінії, у Стир випустили 12 кавказько-біловезьких зубрів із Вінницької області. До 2020 року з Лопатинської субпопуляції відпало сім зубрів. Три самці і дві самиці померли, одного вбили браконьєри, одна самка отруїлася. Наразі Лопатинська субпопуляції налічує 79 біловезьких зубрів.

Друга спроба реінтродукції зубрів на території Львівщини розпочалася з у 2009 році, коли у Сколівські бескиди звезли 11 зубрів із німецького міста Гера, Національного парку «Баварський ліс» (Німеччина) та центру відновлення тварин «Маршфельдські замки» (Австрія). До 2020 року з Майданської субпопуляції один дорослий зубр та одне пізнонароджене зубреня загинули, самка з новонародженим зубренятком загинула від нападу ведмедя і одного самця передали до Чернівецької області.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!