На Львівщині завершують посівну. Чого найбільше вирощують

1155 0
У 2024 році відбулося найбільше зниження посівних площ гречки.
Умовне фото

Умовне фото

На Львівщині завершується посівна. Найбільше у регіоні вирощують пшеницю, кукурудзу, сою та ріпак. Також збільшують посівні площі під соняшник. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Тетяна Гетьман.

Найбільше на Львівщині вирощуються зернові, а саме пшеницю і кукурудзу, а серед олійних - сою та ріпак. Через зміну кліматичних умов на Львівщині все більше вирощують соняшник. Раніше його здебільшого вирощували у Центрі та Півдні України, але останні роки клімат Львівщини також став придатним для соняшника.

За словами Тетяни Гетьман, у 2023 році почали відновлювати роботу українські порт, тому цьогоріч посівні площі корегувалися. На Львівщині відбулося незначне коригування переважно на господарствах населення. Комерційний сектор подекуди навіть трохи збільшив посівні площі пшениці і кукурудзи. Значно вдалося збільшити площі під сою, адже в минулому році це була найбільш маржинальна культура. 

У 2024 році відбулося найбільше зниження посівних площ гречки.

«Цей сегмент штормило останні три сезони. У 2023 році відбулося стрімке зростання ціни через те, що війна спровокувала обмеження імпорту гречки. Тоді ціни піднялися до 100 грн за кілограм. На це зреагували наші аграрії і у 2023 році збільшили площі під гречку майже на половину. Це призвело до драматичного підняття ціни до рівня собівартості гречки, дехто навіть не збирав її. Звичайно, споживач залишився задоволений, адже ціна на таку важливу для українців культуру знизились. Однак це було не довго. Адже у 2024 році знову відбулося скорочення площ на 30-40%», - зазначила Тетяна Гетьман.

Читайте також: Яка ситуація із ринком солі в Україні. Пояснення експерта

Зазначимо, що у порівнянні з минулим роком, зараз площі посіву ярих культур зросли: цукрового буряка на 6,1% та сої на 16,2%. Також більше на 0,5% прогнозується посіяти овочів та на 2,6% - кормових культур.  Щодо ярих зернових і зернобобових культур, то їх площі менші за торішні на 4,5%, зокрема менше посіяли ярої пшениці на 4,2%, також менші прогнози  посіву кукурудзи і гречки на 0,4% та 46,4% відповідно.

Нагадаємо, що у лютому через блокування кордону поляками бюджет України недоотримав 7,7 мільярда гривень митних надходжень. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!