На Львівщині зберігся фрагмент іконостасу з зображенням жінок-мироносиць

1472 0
Сьогодні неділя святих жінок-мироносиць.
І. Руткович, «Жони Мироносиці»
Фото: Національний музей ім. Андрея Шептицького

І. Руткович, «Жони Мироносиці» Фото: Національний музей ім. Андрея Шептицького

У церкві Різдва Христового у Жовкві зберігся фрагмент іконостасу 1697-1699 років, на якому зображені жінки-мироносиці.

Про це написав Роман Зілінко, завідувач відділу виставково-експозиційної та науково-освітньої роботи Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького.

Цей іконостас створений Іваном Рутковичем, відомим іконописцем та майстром живопису епохи українського бароко.

«Якщо взяти до уваги, що Іван Руткович працював і вчився в Романа Могильницького, то можна припустити, що Іван Руткович перейняв традицію у вчителя, а той – у львівських малярів, котрі використовували додаткові ряди, у яких спорадично з’являлися сцени Неділь П’ятдесятниці, зокрема в іконостасі з церкви Успіння у Львові», – пише він.

За словами науковця, ряд Неділь П’ятдесятниці найраніше з’явився в іконостасі авторства Романа Могильницького з церкви св. Миколая в Кам’янці-Бузькій. Його робота, іконостас 1667 року, зберігся теж фрагментарно.

Нагадаємо, сьогодні, 16 травня, православна церква вшановує Святих жінок-мироносиць. Вони не злякавшись варти, взявши приготоване запашне миро, пішли до гробу Господнього, щоб намастити Його тіло, бо не встигли зробити цього під час похорону. Жінки-мироносиці першими дізналися від Ангела про Воскресіння Христове.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!