На Львівщину повернулися лелеки

3651 0
В цьому році відмічений найранішній приліт лелек в Україну за пів століття.
фото умовне

фото умовне

Цого року лелеки дуже рано почали повертатися додому. На цей процес впливає глобальне потепління клімату, проте, могла вплинути, зокрема, і російська агресія проти України. Про це повідомляють орнітологи, пишуть в Львівобленерго, які щороку монтують безпечні платформи на електроопорах замість гнізд, які бузькі самі намагаються зробити на електромережах.

Керівник проекту охорони білого лелеки в Україні, доктор біологічних наук, професор Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Бокотей розповів, що лелеки вважаються далекими мігрантами, на зиму вони відлітають в Центральну Африку, а деякі з них долітають до Південної Африки, а це майже 10 000 кілометрів. Перші лелеки зазвичай прилітають в наші краї на початку березня, а масовий приліт відбувається у другій половині березня. В цьому році відмічений найранішній приліт лелек в Україну за пів століття – 25 лютого вже спостерігали зграю лелек на Львівщині. За словами професора, саме на Львівщину щороку білі лелеки прилітають найраніше, порівняно з більшістю областей.

Читайте також: На Львівщині знайшли нове місце гніздування червонокнижного чорного лелеки 

«Багаторічні дослідженням наших колег з Канівського природного заповідника свідчать: що за останніх кілька десятиріч терміни прильоту лелеки стають ранішими. Основною причиною є зміна клімату на нашій планеті — потепління за останніх пів століття. Середні температури зросли на європейському континенті на понад один градус. І це дуже багато. Опосередковано вплив на цей процес також може мати війна, бо кожен день на сході і на півдні країни відбувається велика кількість вибухів з викидом в атмосферу величезної кількості тепла, що підігріває атмосферу і відповідно локальні погодні умови, клімат змінюється в бік потепління і посушливості, стає сухішим і тепліши», — повідомив Андрій Бокотей.

За його словами, найбільше локальне потепління клімату впливає на птахів, які є ближніми мігрантами, тобто зимують у межах Європи. На лелек ймовірно це впливає менше, хоча не виключено, що такий вплив теж може бути, тому лелеки прилітають швидше. Станом на сьогодні загалом більшість лелек ще не прилетіла, міграція білого лелеки лише починається. Ще треба два тижні почекати, коли почнеться їх інтенсивна міграція

Додамо, що взимку та навесні працівники «Львівобленерго» встановлюють платформи у різних районах області. Аби пернаті впізнали своє помешкання, частину хмизу зі старого гнізда кладуть на нову основу. Ця ініціатива приносить подвійну користь: безпечні домівки рятують птахів від загибелі – ураження електричним струмом, а електромережі захищають від коротких замикань, можливого обриву проводів та перерв в електропостачанні.

Спеціальні конструкції у межах проекту «Захист білого лелеки» львівські енергетики встановлюють не для того, щоби привабити бузьків до електромереж. Платформи монтують для безпеки лише на тих електроопорах, на яких лелеки самі вже почали робити гнізда. Адже лелеча сім'я сама обирає місце гніздування і завжди повертається до свого помешкання.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!