На Львівщині виявили питну воду, забруднену нітратами

5444 0
Йдеться про питну воду із джерел нецентралізованого водопостачання.
фото умовне

фото умовне

На Львівщині провели моніторинг якості та безпечності питної води з джерел нецентралізованого водопостачання, вода з яких використовується для споживання дітьми віком до трьох років. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Упродовж січня-березня 2024 року на санітарно-хімічні показники дослідили 505 проб води з індивідуальних, громадських колодязів та громадських каптажів. За вмістом нітратів 83 проби, що складає 16,4%, не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Проведений аналіз свідчить, що вміст нітратів перевищує нормативні показники у воді із криниць переважно в 1,2-2,0 раза у 35 населених пунктах Львівщини.

Однак, є окремі приватні садиби, кринична вода яких забруднена нітратами, і перевищує норму від 2,3 до 5,4 раза. Йдеться про:

  • Львівський район: с. Оброшине (громадська криниця - 1);

  • Золочівський район: села Сасів, Бір;

  • Стрийський район: села Розвадів, Заріччя, Верин, Лівчиці, Демня;

  • Червоноградський район: с. Ульвівок;

  • Яворівський район: села Гостинцеве, Арламова Воля; 

  • міста Мостиська, Судова Вишня (громадські криниці – 5). 

У Центрі повідомили, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах є чистою, прозорою, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Вона надзвичайно небезпечна насамперед для дитячого організму, з огляду на ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.  Причиною захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

Читайте також: У Львові перевірили повітря на вміст пилу із Сахари. Які результати 

Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, особи із хронічними захворюваннями органів дихання та серцево-судинної системи.

Додамо, що категорично заборонено використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники – 50 мг/л. А кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує її токсичність.

Нагадаємо, нещодавно у Львові повідомили про якість питної води центрального водопостачання. Які результати дослідження – читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!