Поморянський та Свірзький замки інвентаризують за кошти обласного бюджету

1376 0
Також до переліку входять храми у Маткові, Потеличі та Дрогобичі, які внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Фото: Андрій Костюк

Фото: Андрій Костюк

Для 22 пам’яток, які подавали на конкурс «Велика реставрація» і не мали відповідних документів, проведуть інвентаризацію за кошти львівського обласного бюджету. Сьогодні депутати Львівської облради саме затвердили перелік населених пунктів та територій, для яких профінансують виготовлення містобудівної документації у межах Регіональної програми розвитку містобудівного кадастру та просторового планування на 2021-2025 роки, повідомляє ЛОДА.

Читайте також: Пам'ятки, які планували реставрувати на Львівщині, можуть втратити шанс на відновлення. Перелік

Йдеться про 22 знакові для області та України пам’ятки архітектури національного та місцевого значення.

За словами директорки департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олени Василько, інвентаризація земель – це цілий комплекс робіт, передбачених законодавством. Повний пакет документів на пам’ятку дозволяє швидко запустити процеси її реставрації, убезпечити від незаконних посягань на території об’єктів та суттєво пришвидшити подання заявок на різні державні та міжнародні конкурси.

Для інвентаризації земель історико-культурного призначення у бюджеті області програмою розвитку містобудівного кадастру та просторового планування передбачено 786 тисяч гривень.

Читайте також: Які пам'ятки на Львівщині можуть потрапити у програму «Велике будівництво». Перелік

«До переліку об’єктів, для яких проведуть інвентаризацію, увійшли пам’ятки, котрі подавали на конкурс «Велика реставрація» і не мали відповідних документів. А також ті, які заплановано профінансувати цьогоріч у межах обласної програми охорони культурної спадщини. Це, фактично, найбільш знакові об’єкти, серед них три храми, внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – у Маткові, Потеличі та Дрогобичі, Поморянський та Свірзький замки», – каже Олена Василько.

Перелік населених пунктів можна знайти за посиланням.

Нагадаємо, два десятки об’єктів культурної спадщини, які ЛОДА подало до Мінкультури у межах конкурсу «Велике будівництво» для реставрації, не мали виготовленої документації, тому можуть втратити шанс на відновлення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!