На львівській «Фабриці Повидла» цього року відкриють сучасний артцентр

1538 0
Відкрити новий культурний простір планують у серпні 2022 року.

У Львові на колишній «Фабриці Повидла», що на вул. Богдана Хмельницького, 124, запрацює сучасний артцентр Jam Factory Art Center. Простір буде комплексним, оскільки тут проводитимуть виставки, концерти, вистави, також функціонуватиме ресторан, кав’ярня та магазин. Відкриття культурного центру планують у серпні цього року. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила комунікаційна менеджерка Jam Factory Art Center Марія Швець.

Ревіталізацію давньої «Фабрики Повидла» розпочали ще у 2015 році, коли будівлю придбали меценати. Через те, що об’єкт є пам’яткою архітектури місцевого значення, процес дещо затягнувся, і самі будівельні роботи стартували у 2020 році. На сьогодні тут повністю відновили стару будівлю, також добудували нову частину комплексу. Триває реставрація сходів, вікон, дверей та облагородження простору.

Читайте також: Якою буде Фабрика Повидла у Львові після реконструкції

«Тут буде великий експозиційний простір, де постійно проводитимуться змінні виставки. Також діятиме театральний простір, де ми будемо показувати вистави митців з України та з-за кордону, влітку на музичній сцені у дворику відбуватимуться різноманітні концерти. Також працюватиме ресторан з терасою, кав’ярня-бар, крамниця з ексклюзивною продукцією. Організуємо історичну виставку, оскільки зараз займаємося грунтовним дослідженням історії самої будівлі, Підзамча, району Знесіння», – каже Марія Швець.

Простір планують запустити в серпні цього року. Відкриття триватиме упродовж трьох місяців, зокрема, триватиме масштабна програма відкриття «Органічні спільноти», де відбуватимуться події візуального, театрального та музичного мистецтва. Вхід на територію артцентру буде безкоштовним, платними будуть окремі заходи.

Будівля «Фабрики Повидла» збудована у 1872 році. Тоді це був завод з виробництва лікеро-горілчаних напоїв під назвою «Йозеф Кронік і син», а власниками була єврейська сім’я. Після Другої світової війни ця сім’я зникла, і досі невідомо, що з ними сталося. Водночас завод перейшов у володіння радянської влади. Назву «Фабрика Повидла» будівля отримала від місцевих жителів, оскільки раніше тут була овочева база, звідки завжди віяло приємними фруктовими та овочевими запахами.

Читайте також: Пішохідний міст, своя площа Ринок і Фабрика повидла. Як зміниться Підзамче

Нагадаємо, що у грудні 2018 року у Львові погодили містобудівні умови та обмеження на реконструкцію Фабрики повидла, що на вулиці Богдана Хмельницького,124. Частина об’єкту є пам’яткою архітектури місцевого значення, фасад будівлі вежі планують реставрувати. У 2020 році тут розпочали будівельні роботи. 

Реконструкцію колишньої фабрики спиртових напоїв на вулиці Богдана Хмельницького інвестував швейцарець Гаральд Біндер. Її перетворять у некомерційний культурно-мистецький центр із галереєю, театром, внутрішнім двориком, кафе та іншими громадськими приміщеннями. Виставковий простір матиме рухомі стіни. У блоці для театральних та музичних виступів передбачили репетиційні зали та повністю оснащені гримерки, приміщення для зберігання техніки та елементів сценографії. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!