У Львові на місці ДТП, в якій постраждало двоє дітей, встановлять берлінську подушку

2348 0
На відміну від лежачого поліцейського, подушка не створює такого навантаження на підвіску автомобіля, вона є комфортнішою для водіїв і пасажирів.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Цього року у Львові облаштували перші такі засоби заспокоєння руху як берлінська подушка. У серпні вона з'явилася біля школи на вул. Інструментальній, нещодавно також біля навчального закладу на вул. Воробкевича, а наступна запланована на вул. Лінкольна – на місці, де водій автівки збив двох дітей. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів.

Читайте також: Восени в Україні з'являться нові дорожні знаки. Що зміниться

«Встановлення берлінських подушок стало можливими цього року, коли почали діяти нові ДСТУ про засоби заспокоєння руху. Вони передбачають різноманітні дорожні пагорби для зменшення швидкості автомобілів. Зокрема, до управління транспорту ЛМР надійшло звернення мешканців про небезпеку та регулярне перевищення швидкості на вул. Інструментальній біля школи. Ми це питання розглянули на міській комісії з безпеки дорожнього руху і вирішили її встановити», – каже він.

За словами Ореста Олеськіва, такі засоби заспокоєння руху часто облаштовують за кордоном. «Берлінська подушка» – народна назва, бо начебто вперше подібний засіб застосували в Берліні. Уже після Львова їх встановили в Києві та Івано-Франківську.

«На відміну від лежачого поліцейського, подушка не створює такого навантаження на підвіску автомобіля, вона є комфортнішою для водіїв і пасажирів. Аналогічно до лежачого поліцейського змушує зменшити швидкість. Основна перевага – те, що великий транспорт, як-от автобуси, вантажівки, сміттєвози мають можливість «взяти» цей засіб між колеса і не створювати зайвих вібрацій на сусідні будинки та дискомфорту пасажирам», – говорить чиновник.

Орест Олеськів додає, що орієнтовна кошторисна вартість берлінської подушки становить близько 48 тисяч грн. Вона – дорожча, ніж лежачий поліцейський, але це виправдана витрата через її переваги та довговічність.

Читайте також: Дорогу від Мостиськ до Самбора ремонтуватимуть за майже 700 млн грн

«Кілька років тому, коли активно встановлювали лежачі поліцейські, мешканці та водії зокрема скаржилися, що через них створюються вібрації на житло, вони руйнують підвіску авто, а берлінська подушка не створює таких проблем, водночас дозволяє уникнути надзвичайних ситуацій. Крім того, якщо буде попит на встановлення таких засобів у Львові, то з’явиться більше підрядників, які зможуть запропонувати нижчі ціни. Це також питання ринку», – уточнює керівник управління транспорту ЛМР.

Наступну подушку встановлять на вул. Лінкольна – на місці, де водій автівки збив двох дітей. 

Для довідки

Берлінська подушка (англ. speed cushion) – це засіб зниження швидкості руху приватних авто. Складається з декількох штучних нерівностей, що розташовані посеред проїжджої частини з проміжками між ними. Ширина цих елементів є такою, що приватні авто змушені пригальмовувати і виїжджати на підвищення однією стороною. В той же час, спецтехніка та автобуси, що мають більш широку колісну базу просто пропускають цю нерівність між колесами, що не впливає на їх рух. Також таку штучну нерівність без зупинки можуть об’їжджати двоколісні транспортні засоби.

Ольга Коваль

Фото, відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!