На станції «Академік Вернадський» зафіксували новий температурний рекорд

1394 0
Аномальну температуру зафіксували за останні 37 років.
Фото: Національний антарктичний науковий центр

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Цього тижня на станції «Академік Вернадський» зафіксували новий температурний рекорд + 12,7 С°. Попередній рекорд українські полярники визначали у 1985 році – тоді температура на арктичній станції становила +11,7 С°. Водночас аномальні температури були відзначені й на інших антарктичних станціях на острові Кінг Джордж, що розташований північніше «Вернадського». Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

Читайте також: У 27-му антарктичну експедицію відправляться троє львів'ян

Науковці пов’язують таке різке підвищення температури з явищем «атмосферної ріки» й посиленим ефектом «гірського фену». Тобто, атмосферна ріка – це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко перенесла теплі маси повітря та вологи з тропіків в Антарктиду. А ефект «гірського фену» створює сильний теплий вітер з гір.

«У той час, коли на нашій станції був зареєстрований температурний рекорд, сила вітру була досить висока – 27,9 м/c. Причиною розвитку цього ефекту є утворення опадів над горами (від чого повітря втрачає вологу і нагрівається). Оскільки внаслідок посилення глобального потепління очікується збільшення кількості опадів в полярних районах, то і інтенсивність фенів надалі посилюватиметься», – пояснюють науковці.

Як зауважують полярники, такі температурні рекорди є насторожливими, оскільки свідчать про зміни клімату.

Додамо, що в грудні минулого року науковці зафіксували на «Академіку Вернадському» рекордний рівень снігу за останні 20 років. 

Нагадаємо, що у капличці на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді стоятиме ікона Богородиці Заступниці, яку написав львівський митець Лев Скоп. Образ написаний на трьохсотлітній дошці з церкви святого Юра в Дрогобичі. На іконі – Богородиця Заступниця. Святиня зможе вистояти і в страшну холоднечу і рясні дощі. Більшість таких художник написав і нашим бійцям на схід.

Фото зі сторінки Національноо антарктиного наукового центру


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!