На Сихові облаштували нове модульне містечко для переселенців. Фото

6848 0
У двоповерхових будиночках проживатимуть 1400 осіб.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

На Сихові у Львові облаштували нове модульне містечко для переселенців. Будинки намагалися максимально облаштувати для кофортного проживання в зимових умовах. Про це під час стріму  Tvoemisto.tv повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Четверте модульне містечко у Львові побудували спеціально для комфортного перезимування внутрішньо-переміщених осіб. Літні модульні містечка будуть законсервовані і ми будемо тримати їх як резерв. Там можна жити і взимку, але немає такого комфорту як тут, де ти відкриваєш двері ти вже в теплі, діти можуть гуляти і більша площа всередині», – зазначив він.

У нове модульне містечко з минулого місяця переселяли людей із інших, що розташовані у Львові. Загалом тут можуть проживати 1400 осіб. Як зазначив мер Львова, до кінця доби у містечко заселять вже близько 700 внутрішньо-переміщених осіб.

«Модульні будиночки як підтримку надав польський уряд. З міського бюджету кошти виділили на проведення мереж, комунікацій облаштування майданчиків, електропостачання, дизель генерацію та забезпечення харчуванням», – додав Андрій Садовий.

Як зазначив заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач, основною перевагою нового модульного містечка є те, що будинки тут коридорного типу.

«Люди, що живуть в модулях виходять в коридор і так, відповідно, краще зберігається тепло. Важливо, що в попередніх містечках санвузли були в окремих блоках і потрібно було переходити через вулицю, а тут вони є всередині. Також всередині є їдальня, де люди можуть приготувати собі їсти. Є місце, де можна попрати речі, посушити їх. Місця загального користування будуть під’єднані до генераторів. Тому у випадку відключення світла, буде місце, де буде електрика, тепло, де можна буде приготувати їжу», – зазначив він.

В одному двоповерховому будинку є 22 кімнати, у яких проживає близько 170 людей. Третину кількості осіб, що проживають в новому модульному містечку складають діти, 25% – чоловіки, решта – жінки.

«Люди проживають у модульних містечках безкоштовно. Крім того, їх забезпечують безкоштовним одноразовим харчуванням в день. Тут їм надають психологічну підтримку, є соціальні працівники та медичний супровід. У випалку повітряної тривоги є два укриття. Більша половина людей працездатного віку є працевлаштованими», – підкреслив директор Центру соціальної підтримки Володимир Головатий.

Нагадаємо, що облаштування нових модульних будинків стало можливим завдяки співпраці Міністерства розвитку громад і територій та польського уряду. В нові будинки планували переселити людей із інших трьох модульних містечок, що розташовані за адресами: вул. Уласа Самчука, поблизу Стрийського парку; вул. Івана Пулюя; пр. Червоної Калини, 72А. Натомість містечко у Стрийському парку демонтують, а два інші – законсервують на зиму. 

У модульному містечку на проспекті Червоної Калини, що на Сихові, тимчасово живуть переселенці, серед них – 100 дітей. Загалом воно розраховане на близько 350 людей. Тут усе на електриці, тож при вимкненні світла люди йдуть грітися у «пункт незламності», який розташовано у їдальні, а душ та туалет у них надворі. Tvoemisto.tv розпитало мешканців містечка про те, як вони облаштували побут сьогодні і чи планують вони цьогоріч відзначати тут новорічно-різдвяні свята. Детальніше читайте за посиланням.

Ірина Давосир

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!