На вулиці Гнатюка на місці залізничних кас відкриють мистецький простір

2540 0
Упродовж місяця у мерії мають напрацювати формат облаштування мистецького центру.
Фото авторки

Фото авторки

У Львові у приміщенні пам'ятки архітектури, де раніше були залізничні каси на Гнатюка, планують облаштувати мистецький простір. Через місяць у мерії мають презентувати попередню концепцію такого центру. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Читайте також: Восени у Львові презентують проєкт, за яким змінять територію поблизу ЦУМу

Якими будуть формат і юридична модель функціонування центру, наразі не відомо. У міськраді напрацьовують кілька рішень.

«Зараз визначаємося із форматом та концепцією простору. Тут спектр великий. Ми планували так із галерею на Стефаника, із простором "Радіо гараж". Це зовсім різні організаційні форми. Ми працюємо над контекстом та функціоналом так, як ми працювали на Коперника, де закрився кінотеатр. Ми визначилися, що там має бути кіно і зараз напрацьовуємо варіанти», – пояснив Андрій Москаленко.

Упродовж місяця у мерії мають напрацювати формат мистецького центру на вулиці Гнатюка,20. Тоді це рішення має розглянути виконком або сесія міськради. 

Читайте також: У Львові на вулиці Князя Романа відкрили «РадіоГараж». Фоторепортаж

Нагадаємо, що у квітні цього року «Укрзалізниця» звільнила орендоване приміщення першого поверху у будинку на вулиці Гнатюка, 20. Там ще з радянських часів працювали залізничні каси. Приміщення першого поверху мають площу понад 380 метрів квадратних. Право власності на них Львівська міська рада зареєструвала у 2019 році.

Будинок Ґрюнера на вулиці Гнатюка №20-22 збудували у 1911 році. Львів’яни Якуб і Клара Ґрюнери отримавши дозвіл на будівництво нової кам’яниці, замовили проект у будівельному бюро Міхала Уляма. Фердинанд Касслер є автором проекту кам’яниці Ґрюнерів, пише Центр міської історії

У листопаді 1911 року Ґрюнери отримали дозвіл на заселення чотириповерхового будинку. Будинок складався з житлових, торгівельних та інших громадських приміщень. У цоколі  були розміщені: 11 складських приміщень, 12 пивниць, 2 коридори; на партері – 3 крамниці, 1 склад, 2 брами-проїзди, кінематографічний заклад, що складався з двох залів, вкритого подвір'я, фронтових крамниць, сторожки з покоєм та з передпокоєм. На 1-му поверсі спереду був 1 зал, 11 санвузлів та 2 коридори; на 2-му-4-му поверхах – по 20 покоїв, по 4 передпокої, по 4 кухні, по 4 лазнички і по 4 комірки. З тилу кам'яниці був запроектований невеликий сад з геометрично розпланованими клумбами. У 1929 році в будинку був влаштований електричний ліфт.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!