На вулиці Вітовського відновили історичні двері. Фото до і після

1099 0
Вартість реставраційних робіт становила близько 46 тис. грн.

У Львові на вулиці Вітовського, 28 відреставрували історичні двері у будинку побудованому Леопольдом Райссом в 1935-36 рр. в стилі міжвоєнного модернізму. Вартість реставраційних робіт становила близько 46 тис. грн. З цієї суми вклад мешканців становив 13 930 грн, а решта – співфінансування від міста.

Джерело: ЛКП «Бюро спадщини»

«Ці вхідні двері в стилі міжвоєнного модернізму були в поганому стані. Було пошкоджено дверне полотно, через що шпон почорнів та мав непривабливий вигляд. У дверях залишилися отвори від старих замків, було втрачено автентичне засклення, ручки та притворну планку. Захисні ґратки на віконцях дверей були замінені, тому ми гадали що їх втрачено», – розповідає відповідальний за виконання реставраційних робіт Олександр Савчук.

«У 1997 році в під’їзді проводили ремонтні роботи і ґратки замінили на нові. На той час ми, мешканці, навіть і гадки не мали, що це все можна відреставрувати. Коли розпочалася реставрація цих дверей, ми дуже шкодували що вони не збереглися. Але випадково рідні ґратки знайшлися у сусіда в підвалі. Фахівці їх відреставрували та встановили на місце», – розповідає мешканка Анна.

Читайте також: Поблизу «Львівської політехніки» реставратори відновили столітню браму

Нагадаємо, у Львові відреставрували історичну дерев’яну браму будинку на вулиці Личаківській, 113, що поблизу храму св. апп. Петра і Павла. 

Антоніна Костик

Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!