На Запорізькій АЕС стався блекаут. Є загроза радіаційній безпеці

628 0
У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів.
Фото умовне

Фото умовне

Увечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна» напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми.

ДжерелоЕнергоатом

О 02:31 годині під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію «Запорізька ТЕС — Феросплавна» напругою 750 кВ. У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі.

Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. 

Читайте також: Росія завершила замінування ЗАЕС, – розвідка

Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану.

Водночас зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині ранку поновили звʼязок з українською енергосистемою.

Нагадаємо, що протягом кількох тижнів у липні у соцмережах користувачі активно поширювали інформацію про імовірний підрив Запорізької атомної станції. Tvoemisto.tv вирішило дізнатися, як вибух на АЕС може вплинути на Львівщину та чи є загроза підвищеного радіаційного фону в області у новині.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!