«Надра України» передумали продавати «Будинок книги» у Львові

2138 0
Раніше частину площ орендували за 1 грн.
Фото: Фотографії старого міста

Фото: Фотографії старого міста

«Надра України» не будуть продавати «Будинок книги», що на площі Міцкевича, 8 у Львові, бо змінилися обставини, і зараз це приміщення приносить компанії стабільний дохід.

Читайте також: Одне з приміщень «Будинку книги» на площі Міцкевича закрили

Як розповів в інтерв’ю Nadra.info очільник НАК «Надра України» Тарас Кузьмич, раніше «Будинок книги» був визначений як актив, продаж якого мав допомогти погасити борги ДП «Західукргеологія» та уникнути банкрутства. Але аукціон не відбувся, а компанії «Надра України» вдалося вирішити проблеми дочірнього підприємства коштом продажу корпоративних прав «Надра Юзівська».

«Будинок книги» вирішили використовувати для отримання стабільного доходу. Зокрема, для цього ДП «Західукргеологія» переглянуло усі договори та підвищило вартість оренди приміщень. За словами очільника НАК «Надра України», плата за оренду зросла для різних компаній від 50% до 140%. Загалом уклали понад 35 договорів.

Крім того, оскільки у попередні роки окремим держкомпаніям в «Будинку книги» передали в оренду значні площі (понад 800 кв.м) за одну гривню на рік, то зараз з ними або розривають угоди, або домовляються про зменшення площ.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Перший львівський хмарочос

Тарас Кузьмич наголосив, що надалі пролонгація цих договорів на старих умовах була неприйнятною. Тож усі ці заходи дозволили збільшити доходи для ДП «Західукргеологія» на близько 1 млн грн.

Нагадаємо, у 2020 році «Будинок книги» виставили на продаж за 445 млн грн. Але аукціон із продажу семиповерхової будівлі на площі Адама Міцкевича, 8 не відбувся. Торги не відбулися через те, що на них подався лише один учасник – приватне підприємство «Західний буг». А відповідно до вимог, для проведення аукціону потрібно щонайменше пропозиції від двох учасників.

Згодом одне з приміщень «Будинку книги» на площі Адама Міцкевича, 8, де функціонувала книгарня, закрили. Натомість книгарня переїхала на вул. Січових Стрільців.

Будинок звели за проєктом архітекторів Юліуша Цибульського та Фердинада Касслера, який звів для Шпрехера не одну будівлю (візитівкою Касслера є теперішній будинок профспілок на початку проспекту Шевченка, споруджений наприкінці 20-х років минулого століття). На той час проєкт виявився скандальним, адже у місті дозволено було зводити споруди, не вищі за 4 поверхи. У певному сенсі це був перший львівський хмарочос.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!