Київ

Ексочільник театру Лесі Українки в Києві шокував заявою щодо винуватців війни

1483 0
Звільнений керівник столичного театру Лесі Українки тужить за російською мовою на сцені і цитатою Окуджави описує своє ставлення до війни.
Михайло Резнікович (фото: Главком)

Михайло Резнікович (фото: Главком)

Колишній головний режисер та генеральний директор Національного театру російської драми Михайло Резнікович не знає, хто винен у війні в Україні. Він зазначив, що винного нібито «знайде час».

«Слідом за Окуджавою можу повторити: «Ах, війна, що ж ти зробила, підла»… А ось хто автор, цієї війни – руйнівник, потім розсудить час», – написав Резнікович.

Певно, колишньому керівнику Національного драматичного театру не достатньо знати, що останні 500 діб великої війни російські окупанти щоденно вбивають цивільних українців, руйнують їхні оселі. Як стверджує Резнікович, йому досі не зрозуміло, хто автор цієї війни.

Опісля 85-річний режисер також пожалівся на те, що Київ, який не вдалося захопити росіянам, тепер нібито став чужим для нього.

«Я відчув себе іноземцем у місті, де прожив пів століття. Стало важко дихати. Повітря все більше наповнене і ненавистю, злістю і ще якоюсь майже щасливою зловтіхою!» – пожалівся Резнікович.

Зазначимо, колишній головний режисер та генеральний директор Національного театру російської драми Михайло Резнікович затято критикує діяльність театру без нього. 4 липня 2023 року режисер завів мову про необхідність повернення російської мови на сцену. При цьому сам 85-річний Резнікович перебуває за кордоном і досі судиться за посаду.

До того ж за інформацією представника Мінкульту Сергія Мнацаканяна, з початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України режисер Резнікович виїхав за кордон і не збирався повертатись до керування театром. Більше того звільнення з посади відомого театрала відбулось за його ініціативою, наголосили у відомстві.

З 30 грудня 2022 року театр офіційно очолив Кирило Кашліков. Режисер поновив роботу драматичного театру та викинув зі своєї назви словосполучення «російської драми», та припинив показ російськомовних вистав, які складали 99% репертуару. Нині колектив грає нові україномовні постановки, а старі оновлює державною мовою і повертає в афішу.

Довідка. Михайло Резнікович – Народний артист та Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, академік-співзасновник Національної академії мистецтв України. На посаді гендиректора – художнього керівника театру перебував із 1994 року. Підтримував Віктора Януковича і Дмитра Табачника на Помаранчевій революції (дружина останнього – народна артистка України та росії Тетяна Назарова – багато років на провідних ролях у театрі).
 
У 2006 році став депутатом Київради від Партії регіонів, а у серпні 2013-го президент Янукович надав режисеру звання Героя України. Має сина Олексія, який до 2019 року був одним із топменеджерів російської Альфагруп. Резнікович-молодший управляв телекомунікаційним бізнесом цієї кремлівської бізнесгрупи.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!