Нацбанк підвищив облікову ставку до 10%. Що це означає

1412 0
Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.
фото: depositphotos.com

фото: depositphotos.com

Національний банк України підвищив облікову ставку до 10%. Таке рішення сьогодні, 20 січня, ухвалило Правління НБУ. Як пояснюють на сайті Мінфіну, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Чим вище ключова ставка, тим дорожче кредити і депозити в нацвалюті.

Що буде з цінами далі?

За даними НБУ, у 2022 році інфляція сповільниться, але повернеться до цілі 5% лише у 2023 році. Інфляційна динаміка упродовж 2022 року буде доволі волатильною (мінливою) через ефекти бази порівняння. Швидшому зниженню інфляції до цілі завадять, зокрема:

  • збереження високих світових цін на енергоносії триваліший час, ніж очікувалося раніше;
  • значний ціновий тиск з боку країн – торговельних партнерів, у яких інфляція лише наближується до пікових значень;
  • реалізація вторинних ефектів від зростання виробничих витрат бізнесу на сировину та оплату праці;
  • суттєвіше, ніж очікувалося, зростання заробітних плат та стійкий споживчий попит.

 

Читайте також: Нацбанк хоче скасувати валютні обмеження для бізнесу, але за однієї умови

Натомість підтримуватимуть уповільнення темпів зростання споживчих цін:

  • посилення монетарної політики НБУ;
  • корекція світових цін на сировинні товари;
  • вплив рекордних минулорічних врожаїв;
  • вгамування світового інфляційного сплеску;
  • вичерпання наслідків пандемії, що, зокрема, відобразиться в суттєвішій корекції цін на сировину, продовольство та логістику.

 

Нагадаємо, що у вересні регулятор ухвалив рішення підвищити облікову ставку з 8% до 8,5% річних. Цикл зниження облікової ставки почався в квітні 2019 року, коли регулятор знизив її з 18% до 17,5%. Після цього протягом минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.

Максимальна облікова ставка в Україні становила 30% (березень – серпень 2015), а мінімальна 6% (червень 2020 – березень 2021).

Для довідки

Облікова ставка – один із основних інструментів, за допомогою якого Національний банк України встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів на відповідний період.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!