Національний банк України пом’якшив валютні обмеження для фізосіб

1866 0
Національний банк України (НБУ) дозволив зараховувати на власні поточні рахунки фізичних осіб кошти в іноземній валюті, отримані від родичів у безготівковій формі, йдеться в повідомленні регулятора.
Фото: forbes.net.ua

Фото: forbes.net.ua

Про це повідомляє forbes.net.ua з посиланням на  Интерфакс-Украина.

Відповідні зміни до постанови НБУ № 365 від 16 вересня 2013 року «Про порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб у межах України» закріплені постановою НБУ № 256 від 12 квітня 2016 року й набирають чинності 14 квітня 2016 року.

Постанова також дозволяє зараховувати на рахунки фізичних осіб кошти в іноземній валюті, отримані за операціями з цінними паперами іноземних емітентів, які в установленому порядку допущені до обігу в Україні, включаючи виплату доходу за цими паперами (подвійний лістинг).

Крім того, документ передбачає можливість зараховувати на рахунки фізосіб кошти в інвалюті, отримані за рішенням суду або за рішенням інших органів (службових осіб), що підлягає примусовому виконанню.

Раніше на поточний рахунок фізособи в іноземній валюті зараховувалися тільки відсотки за власними поточними та депозитними рахунками; кошти з іншого його рахунку, а також кошти, які власник рахунку вносив готівкою.

Зарахування інших надходжень у межах України (за окремими винятками) на поточний рахунок в іноземній валюті не здійснювалося. Такі надходження мають продаватися на міжбанківському валютному ринку, а на рахунок зараховувалися у гривневому еквіваленті.

Регулятор нагадав, що згідно з постановою НБУ № 123 від 29 лютого 2016 року, починаючи з 2 березня під поняття «родичі» підпадають батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, бабуся, дідусь, прабабуся, прадід, онук, правнук, брат, сестра, двоюрідні брати й сестри, тітка, дядько, племінниця, племінник, усиновитель, усиновлений опікун або піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, чоловік, дружина.

Опублікувала Мар’яна Федина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!