Наймолодший серед районів. Сихів святкує 22 роки. Архівні фото

18802 0
Село, що у 2000 році офіційно стало великим спальним районом Львова, доволі довго перебувало у своєрідній ізоляції та було так званим «містом у місті».
Фото Александра Шутюка

Фото Александра Шутюка

Перша згадка про Сихів датується 1409 роком, коли він існував, як передміське село. Ще 1525 року Сихів отримав суд за магдебурзьким правом, втім офіційно Сихів стає містом, точніше, його частиною, тільки за нацистської окупації у 1942 році. Тоді межі Львова значно розширили. В перші роки радянської влади Сихів знову став селом, та в 1952 році його вкотре приєднали до Львова.

Тут розташований  дерев’яний храм Пресвятої Трійці. Деякі історики вважають, що церкву спорудили у 1654 році, коли до Львова наближалося військо Богдана Хмельницького, і на навіть за сприяння гетьмана. На табличці пам’ятки архітектури, що розташована при вході до храму, також вказана ця дата. Але за останніми даними, знайденими в архівах Кракова, церкву збудували мешканці Сихова у 1600 році.  Стінопис храму датується 1683 роком.

Церква Святої Трійці на Сихові, фото 1980р. Джерело: Фотографії старого Львова

Джерело: готель «Едем»

Сихів як район Львова починався з приєднання сіл Козельники та Зубра. Початком міської забудови Сихова високоповерхівками, вважають 1972 рік, коли сюди приїхала «Третя Майстерня Міста» з головним архітектором проєкту Євгенією Мінковою, щоб виміряти територію. Сама ж забудова почалася аж через 7 років. Перші три будинки здали у експлуатацію 1981 році.

Читайте також: Перші люди на сихові. Як розвивався наймолодший район Львова

Фото макету Сихова 1975 рік. Із презентації Юліана Чаплінського «Сихів: перетворення спального району в комфортний житловий район»

 

Світлини з журналу «Архітектура і будівництво СРСР» кінця 80-х – початку 90-х років.

Джерело фото Facebook-сторінка Сихів Медіа / Sykhiv Media

Перше враження район справляв доволі гнітюче: однакові будинки, незнайомий простір та багато людей. Для багатьох із них життя на Сихові чи не єдина змога отримати житло в місті. Район здавався закритим для решти Львова.

Житловий мікрорайон «Сихів». Поштівка, 1989 р. Джерело: Фотографії старого Львова

Будується Сихів. Фото 80-х років Джерело: Фотографії старого Львова

Район «Іскра» у 1989 році Фото: vorobus.com. Джерело: Сихів Медіа

Кінцева тролейбусів на станції «Сихів» Фото: vorobus.com Джерело: Сихів Медіа

Залізниця Львів – Чернівці стала другою залізничною гілкою, яка з'єднала столицю Галичини з іншими великими містами краю, її проклали у 1866 році. Однак саму станцію «Сихів» збудували на початку ХХ століття. Спочатку вона була за адміністративною межею Львова, та у зв'язку з розширенням території міста увійшла до його складу.

2009 рік. Фото: uk.wikipedia.org. Автор: Водник

На початку 1970-х років станція, як і весь район, отримала тролейбусне сполучення із центром Львова. У 1994 році на Сихів уперше спробували запустити міський електропотяг. Тоді ж електрифікували цю частину залізничного шляху. Вдруге запустити міський рейковий автобус у район вирішили у 2009 році. Тоді автобус курсував із Сихова на Підзамче. У 2010 році рейс скасували через нерентабельність.

Фото Наталії Бобиляк

Фото Ольги Яреми

Фото Софії Короткевич

Фото Тараса Вертепного, Джерело: Сихів Медіа

Традиційно районові бракувало транспортної інфраструктури: Сихівський міст звели на початку 2000-х, довкола був суто будівельний майданчик. Бракувало і культурних закладів. Лікарні, крамниці, садочки і школи для дітей, кінотеатр сприяли тому, що покидати район часто не було потреби. Своєрідною «в’язницею» став Сихів для жінок із малими дітьми: звідси важко було дістатись до центру і пішки, і на громадському транспорті.

Джерело фото: Справжня варта

Читайте також: Молодий і динамічний. Як Сихів стає конкурентом центральній частині міста

Сихівський район Львова утворили постановою Верхоної Ради від 10 лютого 2000 року. До району входить територія колишніх сіл Сихів та Козельники, а також місцевість Пирогівка, Персенківка, Новий Львів, пасіки-Зубрицькі, частково Снопків та угіддя Зубри. Територію району умовно розділяють на чотири житлові масиви: Сихів, Новий Львів, район вулиці Дністерської, Бондарівка (район вул. Стрийської). Сихівський район охоплює 112 вулиць, 1 проспект, 1 майдан, 2 парки та 5 скверів.

Тут сконцентровані найбільші промислові підприємства, території яких тепер забудовують житлом, оптовий ринок «Шувар», головний автовокзал, студмістечко УКУ, а також будують перші у Львові хмарочоси.

Зараз Сихів розвивається не так, як колись планували його перші будівничі. Тут виникають нові соціальні цінності та зв’язки, а потреба у розвитку спонукає до поєднання зусиль: з’являються і трамвай, і велодоріжки, медіатеки та суспільні ініціативи.

Молитва з Папою у Львові. Джерело: zbruc.eu

Джерело: viky.com.ua

Знаковою подією для Львова, й для Сихова особливо, став візит Папи Римського Івана Павла ІІ 26 червня 2001. Тоді Папа Римський виголосив свою промову на зустрічі з молоддю біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові. Попри дощ і фактично відсутність можливості пересуватися містом у транспорті, поcлухати Івана Павла ІІ прийшли 400 тисяч людей.

Негода стала приводом почути від Івана Павла ІІ кілька слів, не передбачених офіційним протоколом. Під час свого виступу він відреагував на рясні краплі жартом: Deszcz pada, dzieci rosną. («Дощ падає – діти ростуть»). А потім, після оплесків і скандування «Любимо Тебе!», Папа Римський заспівав польською мовою: «Не падай, дощ, бо тебе тут не треба. Обійди гори, обійди ліси і вернися до неба!». Закінчивши виступ і відповідаючи на численні скандування молоді «Многая літа!», Іван Павло ІІ підійшов до мікрофону зі словами: «Многая літа, многая літа... Тому, власне, дощ і падає, щоб діти росли...»

Ніжна ода Сихову з дебютного альбому VovaZiL'vova (2006)

Осінь 2016 року – ще одна пам’ятна дата у житті сихівчан. 17 листопада на Сихів уперше поїхав трамвай №8, що сполучає площу Соборну та вулицю Вернадського. Спершу він курсував до Центру Довженка, а через рік – до Санта Барбари. Через це однойменний ринок, що працював там багато років, довелося перенести.

Будівництво колії на Сихів на просп. Червоної калини, 2016 рік

Цю трамвайну гілку у далекій перспективі планують з’єднати з вулицею Княгині Ольги.

Запуск трамвая на Сихів, 17 листопада 2016 року

Читайте також: #сихівsexy. Львів′яни роблять нестандартні світлини спального району. Фото

Кілька атмосферних кадрів Сихова.

За інформацією: Фотографії старого Львова, zbruc.eu,

Небанальний Сихів Туристичний путівник, 2018 р. lia.lvivcenter.org


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!