НБУ вперше з початку повномасштабної війни підняв вартість долара

1534 0
Офіційний курс гривні до долара США й надалі є фіксованим.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Національний банк України 21 липня скоригував офіційний курс гривні до долара США на 25% — до 36,5686 гривні за долар. Це пояснили зміною фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцненням долара до інших валют. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У регуляторі стверджують, що такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни. Офіційний курс гривні до долара США й надалі є фіксованим. 

Читайте також: Уперше за останні 20 років євро став дешевшим за долар

Голова НБУ Кирило Шевченко наголосив, що фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн за 1 долар на початку повномасштабної війни допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи.

«Війна триває вже майже п'ять місяців, за які відбулися суттєві зміни в нашій та світовій економіці. В таких умовах офіційний курс гривні на рівні 24 лютого вже не відповідає реаліям та поступово втрачає роль якоря для очікувань», — зазначив він.

Читайте також: Ми могли б мати уже 100 гривень за долар, або Що буде далі з валютою

За оцінками Нацбанку, корекція обмінного курсу збільшить приплив і, відповідно, продаж валютного виторгу експортерами та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

Нагадаємо, 13 липня вперше за більше ніж 20 років, курс євро подолав паритет із доларом. Курс євро досяг найнижчого рівня вперше із грудня 2002 року. Курс впав до мінімуму в 0,9998 долара.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!