НБУ залишив облікову ставку на рівні 25%

952 0
Із початком військової агресії облікова ставка залишалася незмінною, однак 3 червня 2022 року облікову ставку підвищили з 10 до 25%.
фото: ua.korrespondent.net

фото: ua.korrespondent.net

Національний банк України на засіданні у четвер, 8 грудня, не змінив облікову ставку та залишив її на рівні 25%. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на голову НБУ Андрія Пишного. 

Також у Нацбанку оприлюднили свої прогнози щодо суми допомоги Україні від міжнародних партнерів. 

«У другому півріччі 2022 року міжнародна фінансова підтримка України значно розширилась. Прогнозується, що до кінця року вона перевищить 31 мільярдів доларів», – зазначив Пишний. 

Читайте також: Нацбанк ввів в обіг нові монети шестигранної форми. Фото

Додамо, що Національний банк України у січні 2022 року підняв облікову ставку до 10%. Із початком військової агресії облікова ставка залишалася незмінною, однак 3 червня 2022 року облікову ставку підвищили з 10 до 25%. У фінустанові пізніше зазначили, що це підвищення стимулювало банки впродовж III кварталу піднімати ставки за вкладами як фізичних осіб, так і бізнесу.

У липні-вересні 2022 року обсяг гривневих коштів фізичних осіб зріс на 2,7%, а обсяг валютних роздрібних депозитів майже не змінився. Облікова ставка є одним з основних індикаторів економіки. Під цей відсоток НБУ надає кошти банкам. Облікова ставка одним з головних інструментів НБУ для впливу на інфляцію.

Для довідки

Облікова ставка – один із основних інструментів, за допомогою якого Національний банк України встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів на відповідний період.

Ольга Коваль

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!