НБУ зобов’язав банки та обмінники приймати зношені банкноти іноземної валюти

1216 0
НБУ також заборонив банкам та обмінникам встановлювати будь-які обмеження щодо року випуску чи номіналу банкнот іноземної валюти.
Фото: investory.news

Фото: investory.news

Національний банк України посилив вимоги до банків та небанківських обмінників, заборонивши їм не приймати в клієнтів старі чи зношені банкноти іноземної валюти. Про це повідомила пресслужба НБУ.

«Усі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися до обміну. Це виключає вплив «людського фактору» на визначення ступеня зношеності банкноти», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: У НБУ пояснили, чи збиратимуть дані про всі карткові платежі українців

У Нацбанку уточнили, що йдеться про «всі без винятку банкноти іноземної валюти, крім значно зношених чи пошкоджених». Зазначимо, що фактично НБУ заборонив банкам та обмінникам відмовляти клієнтам в обміні іноземної валюти, яка за дизайном і елементами захисту відповідає зразкам та описам іноземних центральних банків, та справжність якої підтверджена відповідним обладнанням. Водночас із банкнотами, які мають ознаки значного зношення (наприклад, розірвані навпіл, зафарбовані, обпалені тощо), мають здійснюватися операції інкасо. Це передбачає виплату відшкодування за пошкоджену банкноту, яке український банк може отримати від свого іноземного банка-кореспондента. 

НБУ також заборонив банкам та обмінникам встановлювати будь-які обмеження щодо року випуску чи номіналу банкнот іноземної валюти. У разі порушення регулятор розцінюватиме такі дії не лише як недотримання вимог НБУ, але і як «потенційну ознаку шахрайської діяльності». Також Нацбанк запровадив посилений контроль за банками та обмінниками, на які скаржилися українці через відмову приймати старі чи потерті долари. Регулятор зазначив, що накладатиме максимальні розміри штрафу на такі установи. Для банків – до 400 тисяч грн (за суттєві порушення НБУ планує збільшувати цей розмір), а для небанківських обмінників – до 5% від власного капіталу установи.

Нагадаємо, банки України відновили масове блокування карткових рахунків клієнтів на вимогу державних виконавців. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!