Не лише слухати, а й читати. Добірка книжок про Моцарта

2187 0
Тvoemisto.tv склало добірку книг про Вольфганга Амадея Моцарта та його сина Франца Ксавера Моцарта.
Фото: starylev.com.ua

Фото: starylev.com.ua

Реквієм, Чарівна флейта, Симфонія №40, Весілля фігаро чи Дон Жуан. Про музичний творчий доробок Вольфганга Амадея Моцарта, як і його сина – Франца Ксавера Моцарта, якому у Львові кілька днів тому на площі Євгена Маланюка урочисто відкрили пам'ятник, знають чи не усі.

Читайте також: У Львові урочисто відкрили скульптуру Франца Ксавера Моцарта. Фото, відео

Проте є чимало книг, які розповідають про видатних композиторів – Моцарта-старшого та Моцарта-молодшого.

«Моцарт 2.0» Доржа Бату

Книга вийшла у Видавництві Старого Лева у 2020 році.

«Моцарт 2.0.» – нова історія від Доржа Бату, автора українських бестселерів «Франческа. Повелителька траєкторій» та «Франческа. Володарка офіцерського жетона».

Уявіть собі – Моцарт у сучасному Нью-Йорку. У сучасному місті його вражає і дивує усе: метро та галас, одяг, особливо жіночий, спосіб життя, звички й манери людей. Навіть вбиральні тут такі пахучі і красиві, наче у цісарському палаці. А ще, виявляється, сучасний рояль суттєво відрізняється від звичного Моцартові клавікорда… Та доведеться пристосовуватися, адже видатному композиторові хоч і випав шанс на нове життя, але дещо залишається незмінним – музика і Моцарт нероздільні.

У цій книжці переплітаються вигадка й реальні та дуже цікаві факти про життя і творчість Моцарта, детективний сюжет за участі нової подруги композитора офіціантки Стейсі та роздуми про сенс життя. У книзі є дотепні ілюстрації від Юлії Самелюк та QR-коди із відеороликами, що розкривають секретики створення книжки.

«Моцарт із Лемберга» Богдана Коломійчука

Книга вийшла у Видавництві Старого Лева у 2018 році.

Дія роману «Моцарт із Лемберга» популярного сучасного автора-белетриста Богдана Коломійчука відбувається у першій половині XIX століття у Відні, Галичині та Баварії. Головний герой – молодший син геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта, Франц Ксавер. Попри успадкований талант, Франц не досяг батькової слави, але життя його було сповнене пристрасті, інтриг та пригод. А доля – тісно пов’язана зі Львовом, тодішнім Лембергом.

У творі гармонійно поєднуються жанри історичного, пригодницького та любовного романів, а динамічний сюжет тримає читача від першої до останньої сторінки.

Читайте також: Не плутати з батьком. Що ви знаєте про львівського Моцарта

«Перше слідство імператриці» Наталки Сняданко

Книга вийшла у Видавництві Старого Лева у 2021 році.

Рідкісну скрипку, на якій грав ще Моцарт, зазвичай за кордон не вивозять. Виняток було зроблено для фестивалю у Львові, але ніхто навіть не припускав, що це стане важливою ланкою у цілому ланцюжку моторошних подій. Несподівано для всіх і самої себе легендарна австрійська імператриця Сіссі успішно розслідує не лише таємничий замах на власного чоловіка, а і цілий ряд інших загадок.

Новий роман Наталки Сняданко за документальними матеріалами життя і пригод імператорської родини занурює читача в карколомну детективну історію з політичним підтекстом. Додаткової інтриги цій історії надає двоплановість сюжетної розповіді, завдяки якій події середини ХІХ століття несподівано гостро відлунюють у Львові початку третього тисячоліття.

Книга «Про Блеза Паскаля, Вольфі Моцарта, Ганса Андерсена, Катрусю Білокур та Чарлі Чапліна» Ірен Роздобудько

Книга вийшла у видавництві «Грані-Т» у 2008 році.

Факти з життя тут переплітаються із фантазією письменниці Ірен Роздобудько. Це історії про видатних людей, які дуже рано досягли успіху завдяки силі свого таланту.

Обрані авторкою видатні постаті дуже різні за фахом і темпераментом – це письменник Ганс Християн Андерсен, художниця Катерина Білокур, кіноактор Чарлі Чаплін, композитор Вольфганг Амадей Моцарт та учений Блез Паскаль.

Історії несуть добру енергетику, що неодмінно передасться дитині. Хто зна, може вона теж захоче творити і колись стане видатним митцем чи ученим.

Книжка розрахована на дітей дошкільного віку та учнів молодших класів.

«Хвостаті друзі» Ани Гальйо

Книга вийшла у 2021 році і розрахована для дітей віком від 6 до 9 років.

Це ілюстрована колекція історій про домашніх улюбленців відомих вчених, художників, письменників та музикантів.

Ви дізнаєтеся про улюблену пташку Моцарта, яка стала натхненням до створення його відомого концерту для фортепіано з оркестром № 17, а також про письменницю Дороті Паркер, яка так любила тварин, що дозволяла парі кайманів плавати у своїй ванні. А ще про сумного папугу Ейнштейна, якого вчений веселив незвичайними жартами, і про домашнього оленя Фріди Кало, якого вона змалювала на одній зі своїх найвідоміших картин.

У цих зворушливих історіях побачите справжній дружній зв’язок між людьми та їхніми домашніми тваринками.

А у вересні цього року вийде друком нова книга «Видавництва Старого Лева» про історію зв'язку України та династії Моцартів – «Моцарт-син. Життя Франка Ксавера у подорожньому щоденнику та листах».

Нагадаємо, у Львові до 29 серпня триває музична подія року – 5-й Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt. Цьогоріч 26 липня минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера. Той факт, що він прожив на Львівщині більшу частину життя, дивує як пересічних українців, так і іноземних музикантів.  Tvoemisto.tv пропонує познайомитися з цікавими фактами з життя композитора. Детальніше дізнавайтеся за посиланням.

Підготувала Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!