Не стало Євгена Безніска. 5 фактів про непересічного художника

3888 0
Стало відомо, що помер художник Євген Безніско. Громада міста Львова висловлює співчуття рідним та близьким. Tvoemisto.tv нагадає, якою непересічною була ця особистість.
фото: www.radiosvoboda.org

фото: www.radiosvoboda.org

Сьогодні, 11 липня, у віці 77 років пішов життя заслужений і народний художник України, лауреат Шевченківської премії Євген Безніско. 

Автор 19 персональних виставок. Його роботи зберігаються в музеях США, Аргентини, Канади, Франції. Неодноразово брав участь у виставках в Україні та закордоном.

Майже 40 років працював над офортами та ліноритами за мотивами творів Івана Франка (поеми «Мойсей», «Смерть Каїна», «Панські жарти», «Ботокуди», «Похорон», «Христос і хрест», «Рубач». «Каменярі» тощо), Лесі Українки (драми «Лісова пісня», «Вавилонський полон», «В катакомбах», «Одержима», «На полі крови» тощо), Василя Стефаника (низка новел).

Юрій Безніско є автором пам'ятника Юрію Дрогобичу в Дрогобичі, мозаїк на меморіальному цвинтарі Січових Стрільців на горі Маківка та у меморіальній каплиці жертвам НКВС в Золочівському замку.

Художник створив низку портретів визначних культурних і громадських діячів України. Зокрема його портрет кардинала Йосипа Сліпого був подарований від Львівщини Папі Івану Павлові II у 1996 році. Бронзова копія пам'ятника Данилові Галицькому в місті Володимирі-Волинському (автор Теодозія Бриж, покійна дружина художника), подарований від Львівщини Папі Івану Павлові II у 2001 році.

Удостоєний багатьох держаних нагород, серед яких:

- Народний художник України (24 серпня 2013) - за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм.

- Заслужений художник України (1989)

- Відзнака Президента України - ювілейна медаль «20 років незалежності України» (19 серпня 2011).

 

Джерело: прес-служба міста, Радіо Свобода, Вікіпедія


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!