Неподалік конюшень у Львові хочуть збудувати житло

3520 0
Житловий будинок розмістять у найбільш віддаленій частині ділянки від конюшень.
ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ДП ДІПМ «МІСТОПРОЕКТ»

ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ДП ДІПМ «МІСТОПРОЕКТ»

У південній частині Львова, поблизу стадіону «Арена Львів» та Львівського іподрому, можуть звести 9-поверховий ЖК із спорткомплексом та відкритими тенісними кортами. Відповідний містобудівний розрахунок підтримали на засіданні архітектурно-містобудівної ради Львова 4 жовтня. 

На ділянці на вул. Стрийській, 121-б, 121-в, 121-г наразі функціонують столярні цехи. Ділянка межує з територією іподрому, в функціональній зоні Г-2. Поруч є на 70% збудований 10-поверховий ЖК «Park Arena», будівництво якого виконком ЛМР погодив у 2018 році.

«Поруч будують 10-поверховий ЖК, що заохотило забудовника змінити функціональне призначення ділянки занедбаних цехів. Вздовж житлових секцій не може їздити вантажна техніка з відходами та котельня на тирсі. Тому краще там зробити житлово-громадську зону», – пояснює під час засідання головний архітектор проєкту Юрій Столяров.

Ділянка будівництва розміщена за межами природоохоронних обмежень та історичного ареалу. Має проєктоване забезпечення доступом до двох шкіл, які передбачені зонінгом і ДПТ території. Одну зі шкіл має реалізувати забудовник, який будує поруч мікрорайон, а друга школа передбачена містом. Існуючі школи є північніше та за межами цього комплексу. 

Згідно з санітарними вимогами, житловий будинок розмістять у найбільш віддаленій частині ділянки від конюшень, на решті території допустиме розміщення громадських функцій. Проаналізувавши ситуацію в районі, забудовники дійшли висновку, що в районі замало розвинена спортивна функція. 

«Навкруги виростає великий район зі школами та житлом. Загалом в південній частині міста, на Стрийській, небагато доступних спортивних комплексів. Ми зрозуміли, що у Львові є нестача відкритих об’єктів, де можна позайматись влітку під сонцем, це зовсім інакше, ніж в будівлі», – зазначив Юрій Столяров.

Площа всієї ділянки майже 1,3 га. Відсоток забудови 54%, а житлової – всього 15%. Більшу частину ділянки використають під спортивні об’єкти. Зокрема, це відкриті тенісні корти та двоповерховий спорткомплекс на 2,5 тисячі кв. м. 

Будинок буде 9-поверховим та трисекційним на 120 квартир. На першому поверсі розмістять комерційні приміщення. Підземний паркінг облаштують під забудовою та спортивним комплексом. Під зеленою зоною його не буде, що дозволить зробити на тенісних кортах будь-яке покриття. Загалом на території буде 109 паркомісць, але кількість можна буде розширити за потреби. Також там буде укриття. 

Архітектура і наповнення спорткомплексу є досить умовна та на етапі містобудівного розрахунку ще вивчається. Зараз розглядають варіант розміщення там тренежарних залів, басейну і спа-комплексі всередині, також був варіант з критим полем для мініфутболу. Гранична висота його – 12м. 

Читайте також: «Ви бачили Під Голоском? Ми такого не хочемо». Де у Львові буде новий мікрорайон

Відстань від проєктованого будинку до існуючого більше 30 м. З боку іподрому зроблять смуги озеленення, які виконуватимуть функцію мінімізації запахів та шуму.  Це є шумова зона аеропорту, тут допускається житлове будівництво, але за умови використання відповідних шумозахисних засобів, тому забудовник передбачив покращені віконні конструкції з більшим рівнем шумозахисту, огороджуючі конструкції, багатошарові стіни з більшем рівнем шумозахисту та систему рекуперації повітря в квартирах.  

Водночас у головного архітектора Львова Антона Коломєйцева виникло зауваження щодо висотності будинку. На його думку, загальна 9-поверхова стіна біля масивного 10-поверхового ЖК виглядатиме недоречно. 

«Це не те, чого ми прагнемо. Можливо, це можна виправити відсування останнього поверху, формуванням такої карнизної лінії. Треба вивчити питання гуманної висоти. Також входи в будинок варто зробити з вулиці, а не з внутрішнього двору».

Нагадаємо, що територія поблизу стадіону «Арена Львів» може стати ще одним екологічним та зеленим мікрорайоном міста. Зараз частина ділянки використовується як розсадник рослин для вуличного озеленення, яке із економічних причин власник має намір перенести за межі міста. Тут планують збудувати три житлові комплекси, освітній заклад, торговельний центр, готель, офісний центр та супермаркет.

Додамо, що у Львові в районі вулиць Стрийської – Сокільницької – Трускавецької планують побудувати житлові багатоквартирні будинки, офісні приміщення, готель, дитячий садок. Частина місцевих жителів проти, адже деякі будівлі зводитимуть впритул до одноосібних будинків. Водночас є й ті, що підтримують нове будівництво, бо мають сподівання, що район стане цілісною частиною міста. Детальніше про розвиток району – у матеріалі.

Наталія Вареник

Схеми:ДП ДІПМ «Містопроект»

 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!