В Україні повернули кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

2074 0
Незаконні статки – конфісковуватимуть.
фото: Reuters

фото: Reuters

Президент Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Про це інформує Офіс президента. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила 31 жовтня.

Окрім відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, закон запроваджує стягнення в дохід держави необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Читайте також: Ярославу Дубневичу оголосили підозру в розкраданні державних коштів

Документ доповнює Кримінальний кодекс України новою статтею 368-5 «Незаконне збагачення».

«Набуття вищевказаними особами активів, вартість яких на понад 6,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує їхні законні доходи, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років», – ідеться в статті.

Під активами розуміються грошові кошти (готівка, гроші в банках, інших фінустановах), інше майно, майнові права, нематеріальні активи (наприклад, криптовалюти), обсяг зменшення фінансових зобов’язань, а також роботи чи послуги.

Справи про визнання активів необґрунтованими та їхнє стягнення в дохід держави розглядатиме Вищий антикорупційний суд.

Читайте також: ГПУ оголосить підозру львів'янці Софії Федині через погрозу вбивством президенту

Закон набуде чинності із дня, наступного за днем його офіційної публікації і стосуватиметься активів, набутих після цього. Він поширюватиметься лише на випадки, коли різниця між вартістю активів та законними доходами особи у 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Із 1 грудня 2019 року прожитковий мінімум для працездатної людини становитиме 2102 гривні.

Нагадаємо, 26 лютого Конституційний суд України визнав статтю про незаконне збагачення неконституційною. Із поданням про це до КСУ звернулась низка тодішніх нардепів. Законопроєкт про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення повторно внесли на розгляд ВРУ 3 червня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!