Касаційний суд повернув Києву садибний комплекс Дмитрієва на Подолі

966 0
Касаційний Адміністративний суд у Складі Верховного Суду визнав Садибу Дмитрієва комплексною пам’яткою архітектури та скасував рішення ОАСКу та апеляції про позбавлення охоронного статусу.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

Суд остаточно повернув садибу Дмитрієва на вулиці Хорива, 2 до власності територіальної громади Києва. Про це повідомив громадський активіст, юрист ГО «Мапа реновації» Дмитром Перов у Facebook.

Касаційний Адміністративний суд у Складі Верховного Суду відхилив апеляції Окружного адміністративного суду міста Києва про позбавлення охоронного статусу Садиби Дмитрієва на Подолі та остаточно передав її до комунальної власності.

Нагадаємо, у серпні 2022 року суддя Північного апеляційний господарського суду скасувала рішення про повернення до комунальної власності Садиби Дмитрієва 19 століття на Подолі. Тож тоді рішенням суду, п'ять історичних пам’яток повернулися у власність ПП «Конвалія-Нерухомість», яка планувала зведення ТРЦ на їх місці.

Цьому рішенню передувала багаторічна судова тяганина, що почергово схиляла шальки терезів то на користь, то на приватну фірму.

У ЗМІ неодноразово пов’язували фірму з Михайлом Охендовським та Олександром Клименком. Останній дотепер переховується від правосуддя на території Російській Федерації.

«Ділки, пов‘язані з росією, збираються історичні будинки знести», —  написала тоді депутатка Київради Ксенія Семенова у Facebook.
Тоді ж журналісти «Наші гроші» прослідкували шлях приватизації історичних будівель та вийшли на слід нотаріуса, який завіряв договори купівлі-продажу квартир на користь «Конвалії-Нерухомість». Більше того, зареєструвала нотаріус Катерина Охендовська, яка є дружиною екс-глави Центрвиборчкому Михайла Охендовського.
Садибу неодноразово намагалися продати, аби уникнути підозр. Так у вересні 2021 року стало відомо, що комплекс виставили на продаж за 1,2 млн доларів.
У січні 2022 року Північний апеляційний господарський суд Києва наклав арешт на пам’ятку історії та культури «Садиба Дмитрієва» (комплекс будівель на Хорива, 2), що унеможливив її продаж.

Нині Садибі Дмитрієва не загрожуватиме руйнування та посягання ділків через охоронний статус.

Додамо, Садиба Дмитрієва на Хорива, 2 – назва комплексу історичних будівель 1830-1910-х років на історичному Подолі, під Замковою горою. Це останній збережений архітектурний ансамбль садибного типу на Подолі.

Ігор Ющенко

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!