На правах реклами

Німецький підхід. Як будівельна компанія bauhausen запроваджує у Львові нові стандарти

12372 1
bauhausen — нова німецько-українська компанія, яка зводить у Львові та околицях три нові житлові комплекси.
фото: надане компанією Bauhausen

фото: надане компанією Bauhausen

Неподалік «Арени Львів» невдовзі розпочнуть будівництво масштабного проєкту — житлового комплексу «Парк Арена». Зводити його буде молода будівельна компанія з німецьким капіталом bauhausen, яка вже будує два комплекси в Дублянах. Її засновник, німецький бізнесмен Віктор Куксхаузен (Victor Kukshausen), розповідає, чим їхнє житло відрізнятиметься від інших, як відсутність недопалків на будмайданчику впливає на якість будівництва та в чому потенціал Львова для Європи.

Ваша компанія нещодавно отримала дозвіл на будівництво великого житлового комплексу біля «Арени Львів». Зараз на цій території — зелена зона. Як на неї вплине будівництво?

Зелена зона залишиться. Сам проєкт комплексу дійсно масштабний, територія має майже два гектари. Локація дуже комфортна, незабудована багатоповерхівками, тут багато простору, мало шуму, чисте повітря. Фактично це буде цілий мікрорайон — 590 квартир, п’ять житлових будинків, два офісні, кілька дитячих і спортивних майданчиків. На перших поверхах комплексу будуть комерційні приміщення, які ми дозволимо займати лише невеликим закладам, необхідним мешканцям: продовольчим магазинам, салонам краси, спортивним залам, творчим і навчальним студіям, дитячим садкам тощо.

ЖК «Парк Арена»

Буде великий парк з двома ставками, які ми облагородимо, зробимо тут рекреаційну зону європейського класу. По периметру парку облаштуємо бігову доріжку. Крім того, ми домовляємося з міською владою, аби до «Парк Арени» — на вулицю Карла Мікльоша — курсував громадський транспорт.

ЖК «Парк Арена»

Інші два комплекси, які будує ваша компанія в Дублянах, — такі ж масштабні?

Ні, але такі ж якісні і зручні. Ми ретельно вибираємо місця для забудови. Дубляни — передмістя, де багато зелені і немає великих промислових об’єктів. До Оперного театру — лише 8,5 кілометрів. Це європейський тренд — працювати у великому місті, а жити в затишному малолюдному передмісті. На це й орієнтовані наші комплекси «Роял Парк» і Waldhausen.

ЖК «Роял Парк»

Waldhausen — незвична назва для Львова. Чому ви її обрали? Аби відрізнятися від інших житлових комплексів?

Ми не можемо відрізнятися тільки назвою — це несерйозно. Waldhausen — це назва в стилі німецьких поселень: компактних селищ, де небагато людей, всі один одного знають і дружно живуть. Саме таку ідею ми й заклали в наш проєкт клубного будинку лише на 35 квартир. Тут буде закрита територія, охорона, власний спортзал у цокольному приміщенні, а на останньому поверсі — зони барбекю і тераси. Поруч розташований великий ліс: гарний краєвид — і жодної багатоповерхівки поруч. Тож мешканці Waldhausen житимуть у затишку, безпеці та «серед своїх».

ЖК Waldhausen

Ваша компанія теж має німецьку назву — bauhausen. Що в ній ще німецького?

bauhausen — нова німецько-українська компанія, яку я заснував спільно з львівським бізнесменом Володимиром Олійничком. Ідея назви належить мені: у перекладі з німецької bauhausen означає «будівництво будинків». До речі, моє прізвище — Kukshausen — перекладається як «наглядач будинків».

Я залучив у компанію німецькі інвестиції, а її основою стали потужності будівельної компанії «Ромб», власником якої є Володимир. Ми маємо замкнений цикл робіт і власну фінансову основу, тому не залежимо від сторонніх підрядників чи «турбулентності» на ринку і можемо гарантувати, що квартири будуть здані відповідно до проєктів.

Тобто ви будуєте за власні гроші, а не за виручені з передпродажу квартир?

Так, ми провели серйозний розрахунок, і готові інвестувати, щоб дати людям додаткову гарантію своєчасної здачі роботи. Такий підхід до будівництва для Європи — норма: не можна починати серйозного бізнесу без фінансових гарантій — інакше довіру клієнтів не отримаєш. Тому ми не просто так кажемо, що в нас німецький підхід до будівництва житла.

У чому ж він проявляється?

Ми будуємо тільки на землі, якою управляємо або володіємо. Не ділимо її з іншими структурами, щоб не було потім проблем зі здачею будинку в експлуатацію. Крім того, ми забезпечуємо будівельний процес достатньою кількістю керівного персоналу — виконробів. Я бачив у Львові будівельні майданчики більш, ніж на три сотні квартир, де працював один виконроб — бо так дешевше. Але потім це виходить боком — кривими стінами чи іншими помилками.

Також ми домоглися ідеального порядку на будівництві: усі будматеріали складені на чітко визначених місцях. На майданчику заборонено з’являтися без каски будь-кому — і працівнику, і виконробу, і інвестору, і покупцю. Усюди стоять урни, аби на території не викидали ніяке сміття чи недопалки, та інформаційні таблички.

Хіба відсутність недопалків під ногами впливає на якість кінцевого продукту, на міцність бетону, рівність стін?

Це впливає на безпеку і на ставлення працівників до роботи, а значить — і на результат. Люди бачать чистоту і акуратність в усьому — і починають працювати старанніше, стежити за деталями. Якщо людина працює в безладі, то і роботу так само буде виконувати. Нещодавно один наш працівник мені сказав: «Я от зрозумів, що проводжу на будівництві третину свого життя. Це ж як другий дім, а вдома я ніколи сміття під ноги не кидаю». Тож німецький підхід працює.

А на плануванні квартир ваш німецький підхід позначається?

Якщо дотримання принципів раціональності, практичності і комфорту називати німецьким підходом — тоді так. Я ж це називаю якістю і повагою до клієнта. Ми створюємо проєкти, міряючи їх на себе. Наприклад, я хочу жити в будинку, де поруч є багато зелені, під вікнами не гасають автомобілі, де велика територія, граються діти, гуляють або займаються спортом дорослі. Саме такі будинки ми і зводимо.

Фасади наших будинків ніколи не зіпсують кондиціонери — для них є окремо відведене, приховане від людських очей місце. До речі, у Німеччині ви ніде не побачите фасади, хаотично всіяні кондиціонерами або заскленими балконами, — це псує їхній вигляд, і тому заборонено.

У комплексах є комори для господарських потреб, вдосталь паркомісць. Наприклад, у «Парк Арені» буде підземний паркінг на понад 400 місць. У квартирах — панорамні вікна, тераси, а також кухні-студії, які дуже поширені у Європі: той член сім’ї, який готує вечерю, не буде ізольований від рідних.

Здається, ваші квартири по кишені тільки дуже заможним людям.

Якість наших квартир відповідає їхній ціні, і насправді вона не є найвищою на ринку — у цьому може переконатися кожен у нашому відділі продажів. У той же час наші квартири — вигідна інвестиція. Ми відразу говоримо покупцям, що вони будуть дорожчати: до моменту здачі в експлуатацію — до 25%.

Зараз важливим фактором при виборі житла є комунальні платежі. Чи враховуєте ви їх при проєктуванні, чи зважаєте на потребу максимально економити тепло?

Звичайно. У нас будуть встановлені якісні двоконтурні газові котли та двокамерні енергозберігаючі вікна. Зовнішні стіни будують з керамічних блоків Porotherm, що виготовлені за австрійською технологією. Крім того, стіни утеплені мінватою і накриті вентильованим фасадом.

Ми хочемо, щоб наші покупці отримали якісне житло і знали все про нього ще до моменту покупки. Коли я переїхав з Німеччини до Львова і шукав квартиру, то зрозумів потребу в нових стандартах якості житла. І саме це наштовхнуло мене на думку взятися тут за будівництво житла справжньої європейської якості.

Ви — німець, але говорите без акценту.

Я етнічний німець, але народився в Сибіру в німецькій родині. Мої предки переселилися туди ще у XVIII столітті. З тих пір наша громада жила компактно, не асимілюючись з місцевим населенням. Мої дідусь з бабусею навіть не вміли говорити російською. Я виїхав з батьками до Німеччини ще на початку 90-х, як тільки відкрили кордони, тому вільно розмовляю німецькою та російською.

А як потрапили до України?

Я — засновник компанії VK Trade GmbH, що здійснює оптову торгівлю автомобільними шинами в країнах Східної Європи. Ми є партнерами найбільшого німецького постачальника шин — компанії Reifen Krieg GmbH. Я давно мав тісні контакти з українськими партнерами, але вперше приїхав сюди у 2015 році в бізнесових справах і закохався в країну. Пізніше зустрів тут свою майбутню дружину Наталю — вона з Луцька, — і зрозумів, що хочу пов’язати своє майбутнє з Україною.

Тобто ви — той бажаний іноземний інвестор, який зважився вкласти гроші в українську економіку?

Швидше представник інвестора. Основний інвестор нашої компанії — Holger Krieg, засновник Reifen Krieg GmbH. Компанії уже 12 років, протягом яких їй вдалося стати лідером ринку. Річний оборот за 2018 рік — 330 млн євро. Коли ми з 2014 року стали працювати з українськими компаніями, побачили великий потенціал України та українців. Так поступово визріла ідея інвестувати в місцеву економіку.

А чому оселилися саме у Львові?

Це особливе місто — зі своєю енергетикою, особливим розташуванням. Я проїхав усю Україну, і у Львові найбільше відчуваю, що це — Європа. Тут є багато представництв європейських компаній, туристів з різних європейських країн.

Я розумію, що Європа зацікавлена ​​в українському ринку збуту, і розумію, що прийде вона перш за все до Львова — будуючи в його околицях логістичні центри, а в місті відкриваючи офіційні представництва компаній. У Львова — колосальне майбутнє, і я хочу стати його частиною.

Розмовляв Юрій Ричук

Фото надані компанією bauhausen

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
27 Вересня, 2019 18:23
Pavlo Что лучше - твердотопливный или газовый котел?
[***]s://alter-idea.info/?p=4463
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!