На Львівщині норки ковідом не хворіють. Директор ферми на Сокальщині вважає їх забій змовою

2188 0
На єдиному в області підприємстві, що розводить норок, 2,5 тисячі тварин.
Фото: statnews.com

Фото: statnews.com

На єдиній на Львівщині фермі норки коронавірусом не хворіють. У цьому запевняє директор господарства, де розводять цих тваринок. Масовий їх забій у Данії він вважає змовою або ж жахливою помилкою.

Читайте також: На українських фермах перевірили норок на коронавірус        

У Сокальському районі понад 20 років працює єдине в області господарство, яке розводить норок – ТзОВ «Галичхутро». Зимувати там залишається 2,5 тисячі тварин. Директор підприємства Василь Муха каже, що норки коронавірусом не хворіють. Бувають хвороби нирок, печінки – їх виявляють під час розтину, але не коронавірус.

«Норки буває хворіють, звичайно, як люди. Але коронавірусом вони не хворіють – це 100%. У Данії хтось гроші заплатив уряду. Нині навіть ВООЗ спростовує інформацію про те, що вірус у норок мутував. Якась змова. Ми норок вакцинуємо від багатьох хвороб. У них, буває, хворіє нирка, печінка, на розтині це помітно», – запевняє Василь Муха.

Директор каже, що жоден працівник підприємства не хворіє на коронавірус. Запевняє, що у них суворі протиепідемічні заходи, постійно відбувається дезінфекція, санітарні обробки. 

«Жодна машина не заїжджає, щоби її не обробили. Ми постійно посилено до цього ставимось. Зараз і кожну людину перевіряємо – температура, дезінфекція», – розповідає він.

Він додає, що підприємство переживає скрутні часи і взагалі перебуває на межі закриття, оскільки розведення норок зараз є дуже збитковою справою, бо немає куди їх продати.

«Собівартість удвічі перевищує вартість. Вже третій рік підприємство збиткове. Нема впевненості, що воно завтра буде прибуткове. На зиму залишаємо 2,5 тисячі самок. Якщо все буде добре, то на наступний рік буде 12 – 13 тисяч молодняка. В кращі часи я мав 22 тисячі, і 100 тисяч до забою», – каже Василь Муха.

Водночас у пресслужбі Асоціації звірівників України заявили, що у них не виявили жодного випадку захворювання норок вірусом SARS-CoV-2, і українські ферми готові вакцинувати норок від коронавірусу, як тільки буде доведена ефективність вакцини.

«Доклінічні випробування вакцин в Європі вже пройшли на тхорах і дали хороший результат», – зазначили в Асоціації.

Читайте також: У США починають випробування вакцини від COVID-19 на людях

Нагадаємо, що уряд Данії оголосив про рішення знищити все поголів’я норок у країні, яка є європейським лідером норкової промисловості. Знищити планують від 15 до 17 мільйонів тварин. Такі жорсткі заходи вживатимуть через те, що в цих тварин виявили мутовану коронавірусну інфекцію, яка поширюється на людей. Окрім того, мутація настільки суттєва, що для боротьби з ним доведеться розробляти нову вакцину. 

Прем'єр-міністр країни Метте Фредеріксен заявила, що вже 12 людей в Данії підхопили вірус від норки, і йдеться саме про вірус, який мутує, пише Українська Правда.

На думку провідних спеціалістів Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), дії данської влади є надто радикальними і не мають достатніх підстав. Тому вони закликають данців не поспішати із знищенням тварин. Коронавірус постійно розвивається і у ВООЗ немає доказів того, що будь-яка з мутацій становлять підвищену загрозу для людини.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!