На правах реклами

Нове обличчя. Катерина Шубка розповіла, навіщо йде у Парламент

7786 8
Катерина Шубка – адвокатка, партнерка у Адвокатському об’єднанні «Вест Партнерс». Вона каже: «Буде Шубка», люди кажуть: «Була прокуроркою, а отже, у системі». Які аргументи має кандидатка в нардепи по 115 округу Львова та що планує робити у Верховній Раді?
Фото: Катерина Шубка / Фейсбук

Фото: Катерина Шубка / Фейсбук

Для початку скажіть, звідки у вас фінансування на передвиборчу кампанію?

Багато людей допомагають. В основному – це мої колеги по юридичній лінії, яким я раніше допомагала. Це законно. Сама б я дійсно не впоралась.

Чому йдете в Парламент і чому саме з командою Зеленського? Адже Львів найменше підтримав його на президентських виборах.

Бо я розумію, що треба багато чого змінювати. Я кажу про закони, правила, податкові ставки, судову систему. Кажу саме як правник, а не політик. І, як правник, за роки своєї адвокатської та прокурорської діяльності я безліч разів стикалась з прогалинами у законодавстві. Бо наші закони такі, що їх може читати 5 людей одночасно і трактувати по-різному. Зеленський? Так, Львів підтримав іншого кандидата. Але, по-перше, я вважаю, що «стара влада» себе віджила, і ми маємо дати шанс новим людям, якщо хочемо щось змінити. А, по-друге, що я зможу зробити в опозиції? Я чітко розумію, що, працюючи в більшості, працюючи у синергії з президентом, з виконавчою владою законопроекти, які я пропонуватиму, побажання та пропозиції львів’ян будуть почуті. Львів має бути представлений у парламентській більшості.

Що потрібно змінити в першу чергу? Якими будуть ваші перші дії, якщо станете народною депутаткою?

Перше, що треба, — це зробити все для того, щоб припинити війну та повернути окуповані і анексовані території та полонених. Я не мрійниця, я розумію, що на це піде багато часу, для цього потрібно активізувати міжнародну діяльність держави, посилювати її обороноздатність та покращувати рівень життя населення, для того, щоб наші громадяни на непідконтрольних територіях стали нашим головним «союзником» у боротьбі з окупантами. А тому пропоную почати з викорінення таких явищ, як кнопкодавство, недоторканність депутатів, президента, чиновників, кругова порука та кумівство. Всі мають бути рівні перед законом. Бо як ми можемо діяти ефективно на міжнародній арені, і з союзниками, і проти ворога, коли в самій країні безлад? А вороги тим вміло користуються. І корупція – її треба вирвати зі свідомості кожного. Для цього потрібні зміни, дії, політична воля перших осіб тощо. Але побороти ті явища реально. Паралельно з цим повертати мир, території і людей в Україну.

По суті ви нічого нового не сказали – таке обіцяє більшість кандидатів. Але як це все виконати? От як, наприклад, побороти кнопкодавство?

Зараз телефон розблокувати не можна без відбитка пальця – так само треба і в парламенті. Так, я розумію, що переобладнання системи «Рада» буде коштувати грошей. І знайдуться ті, хто буде це критикувати. Завжди знайдуться ті, хто буде критикувати. Але, переконана, що у швидкій перспективі це буде для держави «дешевше», ніж прийняття популістських та відверто «замовних» законів з недотриманням процедури регламенту.

Також треба розуміти, що зміни та радикальні реформи – це боляче і не всім це сподобається, буде багато спротиву. Саме тому важливо, щоб у новий парламент прийшла більшість з однодумців, які не будуть залежати від голосів опозиції при прийнятті таких важливих та необхідних для нашої країни рішень.

Глобальні плани зрозумілі. Що ви, як юристка, хотіли б змінити?

Хочу повернути довіру до правосуддя – до прокурорів, до суддів, до всієї правоохоронної системи. Бо сьогодні, коли ми чуємо слово «суд», ми, на жаль, згадуємо про відверто «злиті» справи, навіть резонансні, про незрозумілі застави, які фігуранти справи або їх «родичі» і «друзі» можуть одразу з кишені дістати, після яких про вироки ми більше і не чуємо. Ми не думаємо про справедливість. От це я дуже сильно хочу змінити. Злочинці мають боятися суду та правосуддя. Невинні – довіряти.

Ви 10 років працювали в органах прокуратури за різної влади.

Працювала. І мені за свою роботу не соромно. Бо я ніколи не працювала «нечесно». І я отримала величезний досвід, побачила багато чого, у тому числі і як не можна робити. Для мене не зрозуміло, чому донині багато у чому державні органи продовжують працювати так, як це було ще за Радянського Союзу. За якоюсь інерцією, яку ніхто не хоче зупинити. Незважаючи на всі проведені «реформи» системи. Я звільнилась і стала займатись приватною адвокатською практикою. Захищаючи інтереси громадян, бізнесу у різних сферах, мені вдається працювати і проти тієї системи. Тепер бачу в собі сили йти далі – до парламенту, бо розумію, що зміни до «низів» ніколи не дійдуть, доки не відбудуться на «верхах».

Чим саме ви займались в прокуратурі?

У прокуратурі займалась правозахисною діяльністю по захисту економічних інтересів держави, представництвом інтересів громадян і держави в судах, здійснювала процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях, підтримувала державне обвинувачення. Багато чим. Виявляла схеми незаконного відчуження комунальної нерухомості у Львові, розтрати бюджетних коштів. Після звільнення з органів стала займатись адвокатською діяльністю. Бачила правоохоронну і судову систему по різні сторони і думаю, що більшість проблем у правозастосуванні виникає через прогалини, неточності у законах – навмисні чи випадкові. Усе ж  безпосередньо до законотворчого процесу повинні задіюватись фахові юристи. У моєму оточенні дуже багато практикуючих юристів, які займаються справами з різних сфер. Ми щодня бачимо юридичні нюанси та тонкощі. Думаю, що всі разом ми здатні навести лад у Законах.

У Львові кажуть, що ви допомагали в знесенні на користь забудовників пам’яток архітектури. Ви є адвокатом іншого кандидата, забудовника Ростислава Мельника?

Я адвокат і суть моєї діяльності полягає саме у наданні правової допомоги. Це мій обов’язок і моя робота. Так, я представляла інтереси Ростислава Мельника в судах, бо працюю в адвокатському об’єднанні, до якого він звертався за правовою допомогою. Я захищаю десятки інших людей і юридичних осіб та й Мельник Ростислав звертається по правову допомогу до інших адвокатів.

Але я беруся за справу лише тоді, коли чітко розумію – тут потрібна допомога, це не суперечить Законам України і не завдасть шкоди третім особам.

Там, де є спір завжди є незадоволена сторона. Хто винен у випадку із будинком на вул.Ярославенка? Інвестор, який є добросовісним набувачем будівлі? Попередні власники, які довели будівлю до аварійного стану? Державні органи, які погодили її демонтаж? Органи культурної спадщини, які не укладають охоронні договори та не вкладають жодних ресурсів у культурну спадщину? Потрібно бачити та вирішувати причини проблем. Як і, нажаль, в багатьох інших сферах такими причинами є нечітке законодавство, непослідовна позиція органів державної влади і місцевого самоврядування та відсутність належних ресурсів для охорони пам’яток. І ще. Щоб розвіяти сумніви по охороні культурної спадщини - Центральний орган охорони культурної спадщини  погодив дії інвестора. Крім цього, інвестор зобов’язався передати громаді міста музичну студію. У будь-якому разі крапку в цій справі повинні поставити судові інстанції.

Але Ви підтримали флешмоб започткований Ростиславом Мельником?

Так, підтримала флешмоб «Хабарі. Не бери. Не давай». Тому що вважаю його дуже правильним, щоб привернути увагу людей. Люди так жваво реагують, підтримують – це дуже круто. Маємо свідомих! Після моєї офіційної заяви про балотування, дуже швидко звідкись з’явились, насамперед, в соцмережах, ті, хто категорично проти мене – в основному, представники «диванної сотні», як я бачу. Дивуюсь, бо люди геть нічого про мене не знають. Але, як на мене, це нормально для кандидата. Завжди будуть ті, хто «за», і ті, хто «проти». Інша справа – фейкові повідомлення. Напевно, стільки неправди я про себе ще ніколи не чула. Але, знову ж таки, бачу, треба звикати і не звертати увагу. І батьків попередити. Переді мною стоять інші завдання.

Не боїтесь «важкоатлетів» у Верховній Раді?

Ви не бачили, з ким мені доводилось мати справу раніше. Ні, не боюсь. У мене така робота, що навіть залякування не діють. Крім того, я переконана, що після цих виборів їх «лави» ще суттєвіше порідшають.

На правах реклами

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
11 Липня, 2019 19:41
666 ... от не вчать пісень оті "ігори" ... інакше б знали , що коли навкруги " ..все пристойненько , все спокойненько -- тиш та божия благодать.." , то ви в конкретному місці -- на кладовищі ... чи воно вам треба ? ...
11 Липня, 2019 17:56
Ігор Всю цивільну правохоронну систему треба знищити назавжди разом з працівниками. Тоді настане спокій і мир в Україні
10 Липня, 2019 19:35
666 ... "777" , писали би про себе краще ... ви хочете змін ? ... то ж прочитайте , що ця пані декларую ... ті самі дії , якими коаліція БПП і НФУ , П'ЯТЬ РОКІВ "звільняла" Крим і Донбас ...
10 Липня, 2019 19:15
777 Вважаю Катерину достойним кандидатом.Тут пишуть,що вже 5 років обіцяють.Так чому ж ми маємо знову голосувати за тих самих людей?Задумайтеся!Я львів'янка і підтримую Слугу народу.Вони прагнуть змін!Сподіваюся,що після перемоги на виборах Слуги народу і покращення життя в Україні,всі,хто не вірив команді Президента,змінять думку.Катерино,бажаю успіху!
10 Липня, 2019 15:06
666 ... чомусь пані Шубка нічого не розповідає про свою(плідну) роботу в правлінні ПАТ "Львівський завод штучних алмазів і алмазного інструменту" ... а от оті, що" на дивані" , багато цікавого розказують про оту її там плідну працю ... і маємо там те що маємо ... виробництва-заводу нема , а ПАТ із заступником голови правління Шубкою -- є ... Слава Україні ! ...
10 Липня, 2019 14:02
L. Надання правової допомоги, як це зазначає Катя, -- цілком гідний професійний порив і, без сумнівів, заслуговує на повагу. Втім, правову допомогу надавали також і Е. О'Хара (адвокат А. Капоне), і Р. Мошковський (адвокат А. Онопрієнка), і Ж. Вержес (захищав Б. Клауса, С. Мілошевича, і т.д.) , і тисячі інших адвокатів -- таке гуглиться елементарно. Проте, як мешканець Львова (міста, яке руками того ж Мельника перетворюється на одоробло), який тут народився і виріс, не можу зрозуміти, який, окрім фінансового звісно ж, міг бути мотив у надаванні такого захисту. Напевно, ніякого іншого, вірно? "Дивання сотня" підтверджує.
Стосовно нищення вілли на вул. Ярославенка, то це виглядає як "я такая вся в бєлом, а ви дєбіли і нє лєчітєсь". Ок, нехай, допустимо з різних причин (яких саме?) віллу дійсно (свідомо?) було доведено до аварійного стану і це дійсно провина попередніх власників (кого? чи гарантується відсутність будь-яких зв'язків із зацікавленими особами та "інвесторами"? які у них були причини та мотиви?). Знову ж таки була можливість реставрації чи "лагідної" реконструкції, якою п. Мельник знехтував. Очевидно, діло рестраврації не є прибутковим. Тим більше для забудовника, який ніколи не буде зацікавлений в такому, коли є можливість використати землю під значно вигіднішу багатоповерхову забудову. Тут якось ну ніяк Каті честі це не робить зовсім. До того ж, демонстрація домовленостей типу "я тут знесу пам'ятку, але натомість дам вам якусь там музичну студію", зважаючи на "відсутність належних ресурсів для охорони пам’яток" як це сказано у самому інтерв'ю -- ну... Я навіть не знаю як можна назвати такий обмін. Скажімо так: вкрай нерівноцінний. Розумієте, у Львові має бути Львів, і мені дуже прикро, шо ні Мельник, ні Катя цього не розуміють. І тому ше більш сміхотворно виглядає участь у якомусь там "флеш-мобі" про хабарі, особливо, коли ініціатором є сам забудовник. До речі, а Ю. Чаплінський і Сам Сонцесяйний до флешмобу приєднувались?
І абсолютний зашквар -- бути в "зе"-списках. Тут мені взагалі сказати нема шо, тому хіба щиро побажаю обом "зе"-кандидатам не пройти.
10 Липня, 2019 13:35
666 ... потенційних виборців цієї прокурорської пані мав би навести на певні роздуми (і висновки , ЩО вона за таке)такий факт , коли вона усі недоліки отої їхньої системи валить на Радянський Союз ... та що вона і такі самі іксперди та ікспердухи можуть знати про роботу прокуратури в ті часи , коли вони в мами цицьку смоктали ?! ... (народилася 21 червня 1985року)... сказано ж -- мовчи і , МОЖЕ, зійдеш за розумного ... воно отаке вам тре ? ... мені --НІ ! ... Слава Україні ! ...
10 Липня, 2019 12:23
666 ... "..перше , що треба зробити це припинити війну ...." і далі "..повернути окуповані і анексовані території та полонених .." ... та це ми вже п'ять(П'ЯТЬ!!!) років чуємо ... і про "санкції" , і про" активізувати міжнародну спільноту" ... а отой "віз" і досі стоїть , і ні на міліметр з місця "вони" отакими своїми діями його не зрушили ... навпаки , той "віз" все глибше грузне ... це ж яким тре бути "розумним" , щоби отак для людей , для народу України працювати ?! ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!