Нові правила для подорожей. Як у Львові перевіряють Covid-сертифікати у пасажирів

1814 0
Отримати щеплення або зробити експрес-тест можна на залізничному вокзалі.
Фото: Дар

Фото: Дар'ї Кучер

Із 21 жовтня змінили правила перевезення потягами та літаками. Окрім цього, доїхати до іншої області теж дозволили лише з довідкою про вакцинацію або негативним ПЛР чи експрес-тестом на Covid-19. Таке рішення затвердив Кабінет Міністрів України постановою №1236. 

Крім посадкового квитка, люди на Головному залізничному вокзалі у Львові готували негативний результат тесту або Covid-сертифікат. Більшість пасажирів, який опитало Tvoemisto.tv під час стріму, обрали перший варіант, однак є і такі, що мають одну чи дві дози вакцини. Документи перевіряють перед входом до вагону. 

«Додаткових пристроїв (для перевірки сертифікату) немає. – коментує провідник Сергій. – (У партульних) є планшети, вони можуть відрізнити фальшивий сертифікат від справжнього, а ми можемо візуально перевірити наявність документів. Сертифікат може бути паперовий або в застосунку Дія»

Пасажири, які не мають цих документів, можуть зробити щеплення або експрес-тест на вокзалі. Центр вакцинації розгорнули у медпункті з лівого боку від головної будівлі сьогодні, 21 жовтня. До нього можна пройти за вказівниками. Працівниці пункту повідомили про дві доступні вакцини –  Pfizer та CoronaVac. Центр тестування працює у головній будівлі на першому поверсі. Вартість експрес-тесту – 350 гривень. 

Додамо, 18 пасажирів не допустили до поїздки співробітники АТ «Укрзалізниця» за першу половину доби 21 жовтня через відсутні належні документи: сертифікат про вакцинацію або документ про отримання хоча б однієї дози вакцини, або негативний тест на коронавірус. Зокрема, до поїзда № 18 Ужгород – Харків через відсутність необхідних документів не допущено 5 пасажирів, № 81 Ужгород – Харків – 1 пасажир, № 252 Миколаїв – Харків – 3 пасажири, № 150 Ворохта – Полтава – 2 пасажири та № 45 Лисичанськ – Ужгород – 1 пасажир, № 724 Київ – Харків – 6 пасажирів. Двічі до поїздів викликали представників Національної поліції України.

Нагадаємо, що нові правила міжобласних перевезень стосуються потягів, літаків та автобусів. За постановою МОЗ, до поїздок між жовтими та червоними зонами допускають пасажирів із «жовтими», «зеленими» та іноземними Covid-сертифікатами, документом про отримання однієї дози вакцини, міжнародним свідоцтвом про вакцинацію, а також негативним результатом ПЛР або експрес-тесту, дійсним 72 години. 

Львів та Львівська область наразі перебувають у помаранчевій зоні. 

Надія Жила, Ольга Кацан, Карина Байдоха

Відео Дар'ї Кучер
 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!