Нові тарифи у громадському транспорті Львова. Що потрібно знати пасажирам

4804 0
Тарифи уніфікували та зробили однаковими для автотранспорту та електротранспорту.
Умовне фото / Твоє місто

Умовне фото / Твоє місто

З 11 грудня у Львові безготівкова оплата проїзду стала доступною на усіх міських маршрутах. Цього ж дня вартість проїзду в усьому громадському транспорті змінилася. Тарифи уніфікували та зробили однаковими для автотранспорту та електротранспорту. Зокрема львів'яни можуть оплачувати проїзд у міських автобусах, трамваях та тролейбусах банківською картою чи пристроєм з NFC та транспортною карткою ЛеоКарт.

Тарифи в громадському транспорті Львова

  • Готівкою – 20 гривень
  • Банківською карткою – 15 грн
  • Карткою «Леокарт» – 13 грн
  • 6,5 грн – для студентів при оплаті студентською транспортною карткою «Леокарт»
  • Проїзд для військових – безкоштовний (на підставі відповідних посвідчень)
  • Штраф за безквитковий чи незавалідований проїзд – 300 грн. 

З 1 червня 2024 року вартість проїзду при оплаті готівкою може зрости до 25 гривень. Це роблять з метою зменшення використання готівки у громадському транспорті Львова. 

Яка вартість місячних проїзних карток у електротранспорті

Тимчасово залишаються активними і електронні сервіси, і проїзні картки в електротранспорті. Проїзні картки, придбані до 11 грудня, будуть дійсними в електротранспорті до закінчення терміну їх дії.

З 11 грудня місячні проїзні картки можна буде придбати вже за новою ціною. Загальна місячна проїзна картка коштуватиме:  420 грн – електронний варіант та 430 грн – звичайний. 

Вартість місячного студентського абонемента – 210 грн та 215 грн відповідно. Місячна картка для підприємств, установ та організацій Львівської МТГ коштуватиме 500 грн.

Про картку «Леокарт»

Якщо пасажир має карту «Леокарт», то він платитиме менше за проїзд – 13 гривень.

Картки ЛеоКарт поділяються на персоналізовані, які видаються учням, студентам та пільговим категоріям населення, та загальні. Мешканців, які мають право на пільговий проїзд у міському транспорті та ще не оформили персоналізовану транспортну картку ЛеоКарт, закликають подавати документи для її виготовлення, попередньо здійснивши запис за номером телефону 0800-303-007. 

Пільгові категорії громадян, які не є мешканцями Львівської громади, також зможуть оформити пільгову ЛеоКарт, однак їм доведеться сплатити вартість самої картки. 

Вартість звичайної ЛеоКарт становить 60 грн + 10 грн депозиту (придбати картку у кіосках можна лише за готівку). Власник зможе поповнювати її на необхідну суму в тих же пунктах продажу, а також і в додаткових. Перевірити залишок коштів на картці ЛеоКарт можна: за допомогою валідаторів у салонах транспортних засобів, через термінали, застосунок і веб-сайт EasyPay та через кіоски «Інтерпрес». 

Картку «Леокарт» можна придбати в 76 локаціях Львова.  Перелік терміналів та кіосків, дивіться тут.

Як придбати і поповнити, дивіться тут. 

 

Що варто знати пасажирам

Власники ЛеоКарт повинні валідувати проїзд. Контролери перевірятимуть не наявність транспортної картки, а саме факт валідації. Пасажири, які оплачують готівкою, повинні отримувати та зберігати паперовий квиток впродовж всієї поїздки.

Як здійснювати безготівкову оплату?

Щоб здійснити оплату безготівково, пасажиру необхідно прикласти банківську картку, пристрій з підтримкою ApplePayGooglePay чи ЛеоКарт до валідатора у салоні та зачекати одинарного звукового сигналу і зеленої відмітки на валідаторі. Це означає, що оплату – зараховано. Паперовий квиток при такому способі оплати пасажиру не видається.

Чи можна однією карткою платити за кількох пасажирів?

Однією карткою ЛеоКарт (загальною, персоналізовано) чи банківською карткою можна оплатити проїзд за кількох пасажирів та  за багаж. Одночасно пасажир може оплатити свою поїздку та максимум три додаткові.

Під час оплати проїзду банківською карткою кошти спишуться одразу?

Під час оплати проїзду банківською карткою кошти спишуться не одразу, а впродовж наступної доби, адже автоматизована система оплати проїзду побудована на основі відкладеної авторизації. Це зроблено для швидкої посадки пасажирів у транспорт. Пасажири можуть отримувати сповіщення у застосунку про передавторизацію – на рахунку «заморожується» 1 гривня. Так система перевіряє, чи картка активна. Після зняття оплати за проїзд ця 1 гривня повертається на рахунок.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!