Новий президент Зеленський заявив про розпуск Верховної Ради

2439 0
Також він закликав звільнити міністра оборони, голову СБУ та генпрокурора.
Фото: policy.info

Фото: policy.info

Новий президент України Володимир Зеленський під час інавгураційної промови заявив, що розпускає Верховну Раду.

Також він закликав урядовців написати заяви на звільнення та сказав, що закликає звільнитись голову СБУ та генпрокурора. Додамо, що голова СБУ Василь Грицак ще до інавгурації заявив, що він та його підлеглі підготували рапорти на звільнення. Також про звільнення заявив Міністр оборони Степан Полторак, а раніше звільнився секретар РНБО Олександр Турчинов і міністр закордонних справ Павло Клімкін. На ці посади кандидатури подає виключно президент.

Як сказав представник штабу Володимра Зеленського Дмитро Разумков, підставою для розпуску Верховної Ради є відсутність у складі коаліції 226 нардепів.

Тим часом, на офіційному сайті президента з'явилась інформація про те, що депутати матимуть ще два місяці для того, щоб ухвалити закони про скасування депутатської недоторканності, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення та Виборчий кодекс, передбачивши відкриті списки. 

Нагадаємо, у лютому з коаліції вийшли фракції Батьківщина та Самопоміч. Тож у Володимира Зеленського спираються на це і кажуть, що коаліція не має необхідної більшості для ухвалення рішень, що, відповідно до законів України, є підставою до розпуску парламенту.

Відтак, Володимир Зеленський має видати відповідний указ про розпуск Ради, в якому має також призначити дату дострокових парламентських виборів. Додамо, президент не може розпустити парламент за 6 місяців до завершення його повноважень.

17 травня фракція Народний фронт заявила про вихід з коаліції. Відповідно до законодавства, на формування нової коаліції відводиться 30 днів. Голова фракції Народний фронт Максим Бурбак заявив, що «відповідно до Конституції, у парламенті формується нова коаліція, тому парламент працює до чергових виборів, 27 жовтня 2019 року. Уряд і прем'єр-міністр працюють до обрання нового скликання Верховної Ради».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!