Новий штам коронавірусу. Як Україна і світ реагують на його появу

1315 0
Україна поки що не закриває свої кордони з Британією, але не радить туди не їхати.
Фото: investory.news

Фото: investory.news

Cвіт занепокоєний появою нового штаму коронавірусу у Британії та вводить нові транспортні обмеження. Україна ж поки що вирішила не закривати свої кордони з Об'єднаним Королівством, але не радить туди подорожувати найближчим часом, повідомляє ВВС.

Читайте також: Урядовці країн ЄС збираються на термінове засідання через новий штам коронавірусу

Загалом, більше 40 країн вже припинили сполучення з Великою Британією, а ЄС намагається узгодити спільну реакцію на появу нового штаму.

Швеція вирішила закрити кордон для рейсів з Данії після того, як там виявили випадки нового SARS-CoV-2.

Новий штам є більш заразним, але немає ніяких свідчень, що він більш спричиняє більше смертей.

Керівник програм ВООЗ з надзвичайних програм Майк Райан заявив, що поява нових штамів – це звичайний розвиток пандемії. Ситуація, за його словами, «не вийшла з-під контролю».

Водночас, із забороною деяких рейсів зіткнулися і пасажири з Південної Африки – там також виявили новий штам коронавірусу, що, як вважається, відмінний від британського.

Читайте також: У Британії посилюють карантин на Різдво через новий штам коронавірусу

Українські ж медики заспокоюють – «британського штаму» у нас немає і поки що не припинятиме рейси з Великою Британією через нову варіацію коронавірусу.

Водночас українцям радять зараз утриматися від подорожей до Лондона і південно-східної Англії.

А тим, у кого все ж виникли проблеми в цих регіонах – звертатися до українського посольства у Британії чи на «гарячу лінію» МЗС.

Центр громадського здоров'я України також запевнив, що українські лабораторії здатні виявляти всі варіації коронавірусу.

За словами в.о. генерального директора Центру громадського здоров'я України Ігоря Кузіна, наразі вже зареєстровано 12 тисяч мутацій геному коронавірусу, і всі вони коректно визначаються тест-системами, які використовують в Україні.

«Ще на початку пандемії, за рекомендацією ВООЗ, ми почали і продовжуємо використовувати тест-системи, які визначають РНК вірусу за кількома фрагментами його геному», – каже Ігор Кузін.

За його словами, вірус зазнає мутацій, усі ці форми досліджують і наразі відсутні повідомлення про істотні зміни його геному, котрі мали б істотне клінічне або діагностичне значення.

«Так званий «британський штам» у нас не реєстрували», – додав Ігор Кузін.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон оголосив про запровадження локдауну для понад 16 млн мешканців Англії та відмову від послаблень на Різдво через виявлення нового штаму коронавірусу, який на 70% більш заразний, ніж звичайний. 

За межами Великої Британії він був виявлений в Данії, Нідерландах та Австралії. З огляду на це ВООЗ закликає Європу посилити підходи до контролю та запобігання поширення вірусу. Нідерланди були першими в неділю, хто оголосив про негайну заборону польотів, протягом дня аналогічні повідомлення надійшли з Бельгії, Австрії, Франції, Італії, Латвії, Литви, Естонії, Болгарії, Швейцарії, Чехії та Швеції.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!