На правах реклами

«Нуль відходів». Топ-5 успішних проєктів Zero Waste Lviv у 2021 році

4064 0
Мета організації – щоб сміття не потрапляло на смітники та сміттєспалювальні заводи, а мало життєвий цикл, аналогічний до повторного використання ресурсів в природі.
Команда Zero Waste Lviv. Фото організації

Команда Zero Waste Lviv. Фото організації

Нині – 5 років з першої публічної презентації ініціативи Zero Waste Lviv (ZWL). Зараз це потужна громадська організація, яка співтворить зразковe zero waste (з англійської – нуль відходів) місто Львів, що стане прикладом та поширюватиме принципи мінімізації відходів на інші міста та громади України. До 5-річчя організації ми зібрали 5 найбільш успішних проєктів, які вдалося реалізувати у 2021 році. 

1. Стартап «Zero Cup»

Це перший в Україні сервіс багаторазової заставної тари для кави з собою у Львові. Він пропонує придбати каву в заставне багаторазове горнятко, випити її, повернути горнятко в будь-яку кав’ярню в системі та отримати назад заставні кошти, або ж залишити горнятко собі. 

На сьогодні учасниками програми є три мережі у Львові: «Креденс кафе», «Альтернативна кава», «Смарт кава». Разом це 17 кав’ярень. Три з них є у торгових центрах, три у спальних районах міста, решта – у центральній туристичній частині Львова. Зареєстровано понад 300 користувачів. В обігу 400 горняток. На початках у zero cup було приблизно 100 транзакцій на місяць. В середньому система має 30 постійних користувачів, і це без додаткової реклами чи промоції. Горнятка для проєкту придбали за підтримки Австрійського бюро кооперації у Львові.

Горнята «Zero Cup». Фото: Андріана Сиванич

Zero Waste Lviv презентували проєкт у Львові до Дня довкілля, 17 квітня 2021 року. Цьому передував ряд воркшопів, експериментів, розробок та тестувань. 

«Згідно з дослідженнями нашої організації, одноразові горнятка становлять ⅕ об’єму вуличних смітників. Місто витрачає дуже великі кошти, аби прибирати це сміття. В середньому одна кав’ярня упродовж дня заповнює один смітник», – пояснює важливість цього проєкту для міста голова Zero Waste Lviv Ірина Миронова. 

А ще на сайті організації на мапі зібрано кав’ярні, які заохочують своїх клієнтів знижкою чи бонусом купувати каву з собою у власні горнятка.

Схожий сервіс започаткували в Одесі – Cup ToGo. Також у Києві одна з кав’ярень ініціювала власний сервіс заставних горнят. 

2. Медичні відходи

Збір від мешканців протермінованих медичних засобів – це пілотний проєкт, який мав визначити готовність містян відсортовувати протерміновані ліки і здавати їх на знешкодження окремо. У проєкті також тестували контейнери, локації та комунікаційні канали, які дозволили б залучити якомога більшу кількість містян.

Протягом трьох тижнів організатори запрошували мешканців міста перебирати домашні аптечки та приносити протерміновані ліки на знешкодження у спеціальні контейнери. Шість контейнерів встановили в різних районах міста: 3 в аптеках, по 1 в поліклініці, торговельному центрі та багатоквартирному будинку. Також збір проводили через мобільний пункт прийому небезпечних відходів «Екобус».

Медичні відходи. Фото: Євгенія Дев’яткова

У результаті зібрали понад 150 кг ліків, хоча очікували лише 20 кг. Це один із найуспішніших проєктів організації минулого року. 

«Деякі ліки небезпечні для довкілля та потребують утилізації. Збір таких відходів допоможе зменшити токсичність побутових відходів, а це важливий крок на шляху до zero waste міста. Ці три тижні показали, що львів’яни готові до цього кроку», – каже кураторка проєкту Євгенія Дев’яткова.

Реалізація проєкту стала можлива завдяки допомозі партнерів: управління екології та природних ресурсів ЛМР, Мережа аптек D.S., ДП «Боднарівка», ТРЦ «Victoria Gardens», 6-а міська поліклініка м. Львова, ОСББ «Любінська дорога», соціальна ініціатива «Твій сімейний лікар». 

За результатами проєкту Львів планує розробити відповідну міську програму.

3. Підгузки- зайві!

Команда ZWL збирала гроші на видання книги про альтернативи одноразовим підгузкам на Спільнокошті. 114 852 грн зібрали на переклад та видання книги Марії Качмар «Підгузки – зайві!», яка стала бестселером на Амазоні. 170 прекрасних доброчинців допомогли команді Zero Waste Lviv за 100 днів зібрати необхідну суму. 

І це перемога, бо книга допоможе вберегти малюків, батьків та довкілля від надміру одноразових підгузків. Книга про раннє привчання до горщика вийде друком у 2022 році.

Проте команда й далі працює з цією темою. У 2021 році відбулося 5 зустрічей з медичними спільнотами, на яких експерти організації розповідали про альтернативи одноразовим підгузкам лікарям. Команда Zerp Waste Lviv розробила буклети та плакати, які популяризують багаторазові засоби гігієни немовлят та альтернативні методи догляду.

Підгузки – зайві! Зустріч з лікарями 6-тої міської поліклініки. Фото: Богдан Ємець

Зустрічі організували у межах інформаційно-просвітницької кампанії «Підгузки – зайві!» за підтримки Управління з питань поводження з відходами та Львівської міської ради в рамках конкурсу «Зробимо Львів кращим!». 

Це, без сумніву, одна з найважчих тем, з якими доводилось працювати команді. Але дані демонструють гостру потребу більше говорити про використання одноразових підгузків. Адже гігієнічні відходи складають близько 4% усього змішаного сміття – це дані з дослідження, проведеного в ЄС у 2017 році. Таку ж цифру показав морфологічний аналіз відходів львів’ян, який проводився у 2020 році. Якщо ж не брати до уваги органіку і вторсировину, то на них припадає 20-25% відходів, що не переробляються. А це дуже багато. 

4. Zero Waste Fest 

3-4 липня 2021 року відбувся третій і найпотужніший фестиваль Zero Waste в Україні. Це була головна подія року для організації Zero Waste Lviv.

Фестиваль уперше тривав два дні і був масштабнішим за усі попередні. Тоді його відвідали 1 200 гостей, запрезентували 40 zero waste брендів, облаштували 20 яток гаражного розпродажу, провели 10 дискусій, 15 майстер-класів, презентували книгу та фотовиставку, провели 4 покази фільму «Історія пластику», 2 покази роликів/короткометражок від проєкту Trash без меж, Kharkiv Zero Waste та Zero Waste Lviv, два натхненні кавування про sustainable fashion з дизайнерками Lviv Fashion Week, одну зустріч для екосвідомого бізнесу від Банк Львів, залучили 10 партнерів. 

Zero Waste Fest, Фото: Андріана Сиванич

Для кожного фестивалю команда ZWL обирала ключову тему обговорень та активностей. У 2021 нею стала відмова від пластикових пакетів. Саме тому фестиваль розпочався 3 липня, адже це – Міжнародний день відмови від їх використання.

5. Аудит відходів у парку імені Івана Франка

То не була масштабна чи грандіозна подія, але, власне, аудит відходів – це те, що якісно та професійно роблять експерти Zero Waste Lviv. Потім за допомогою зібраних даних громадські організації допомагають міським управлінцям покращувати систему управління відходами у місті. 

У вересні команда Zero Waste Lviv та волонтери провели сміттєвий аналіз та його аудит за брендами в парку Івана Франка. Тобто, перевірили, які типи відходів люди викидають і які компанії їх створюють. Це ще називають бренд-аудит. 

Аудит відходів в Парку імені Івана Франка. Фото: Андріана Сиванич

Waste Assessment and Brand Audit організовують профільні організації у різних містах по всьому світу під координуванням міжнародної організації Break Free from Plastic. А Україні загалом відбулося 6 акцій, які координувала Громадська спілка «Український альянс нуль відходів». Мета такого аудиту: дізнатись, що потрапляє у міські смітники, та залучити до вирішення проблеми утворення сміття та захисту довкілля саме ті компанії, чиї назви зустрічаються в результатах найчастіше.

Команда у Львові проаналізувала вміст кожного 4-го зі 126 смітників в парку імені Івана Франка. Детальній звіт розмістять на сайті Zero Waste Lviv. Але вже можна сказати, що серед зібраного сміття майже 56% займала вторсировина, тобто папір, скло, пластик, метал. Їх можна було б використати повторно, якби їх правильно сортували та збирали. Також серед них 14,5% становила органіка, 29% – відходи, які неможливо переробити, 4% – санітарне сміття і 0,5% – небезпечні відходи. 

Результати аудиту й рекомендації були представлені керівникам профільних управлінь ЛМР, працівникам парку та компанії-перевізнику, яка забезпечує вивезення відходів із парку. В планах на 2022 – впровадити пілотний проєкт із запобігання утворенню та сортування відходів у парку Франка, а тоді застосувати отримані результати й у інших парках Львова.

Довідка

Zero waste (з англійської «нуль відходів») – це філософія скорочення продукування відходів, поряд з вторинним використанням та переробкою, яка покликана зменшити екологічне навантаження на планету. Мета нуль-відходності: щоб сміття не потрапляло на смітники та сміттєспалювальні заводи, а мало життєвий цикл, аналогічний до повторного використання ресурсів в природі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!