Львівський обласний лабораторний центр зробив уже пів мільйона тестів на Covid-19

1756 0
Тести проводили на новому обладнанні, отриманому у межах проєкту ЄС та ВООЗ.
Photo by CDC on Unsplash

Photo by CDC on Unsplash

У Львівському обласному лабораторному центрі провели за рік пандемії пів мільйона тестів на Covid-19. Якщо на початку перші у лабцентрі проводили до 50 ПЛР-досліджень, то нове обладнання дало можливість проводити уже понад 4 тисячі тестів за добу. Про це повідомила в.о. керівника ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» Наталія Іванченко.

Читайте також: У Львівському лабцентрі можна здати ІФА-тести. Скільки це коштує

«На початку це було 30-50 зразків на добу. Але отримане нове обладнання дало змогу лабораторії працювати в рази швидше та якісніше. Наш рекорд – це 4800 досліджень за добу у періоди сплеску захворюваності. Загалом за увесь рік ми дослідили майже пів мільйона тестів на Covid-19», – говорить вона.

Усе обладнання відповідає стандартам якості ВООЗ і дозволяє прискорити та збільшити кількість тестувань на Covid-19 в усій країні, а також допомагає своєчасно виявляти захворювання й контролювати його поширення.

Сьогодні представники ВООЗ та ЄС оглянули лабораторію та подивились, як відбуваються дослідження у Львові.

Заступник голови Представництва Євросоюзу в Україні Ремі Дюфло наголосив, що працівники лабцентру працюють у складних умовах.

«Я захоплююся роботою персоналу лабораторії. Адже працювати було важко, особливо на початку, коли обладнання було дуже мало і на піку пандемії, коли треба було робити дуже багато тестів. Нове обладнання допомогло збільшити кількість тестувань у 8 разів», – сказав він.

Ремі Дюфло порекомендував всім українцям вакцинуватися та наголосив, що Україна може отримати додаткову вакцину за системою COVAX додатково до тої, яку закуповує сама.

Технічний співробітник із лабораторної діагностики ВООЗ в Україні Артем Скрипник розповів, що завдяки новому обладнанню кількість тестів на добу збільшилася до 2-3 тисяч, а час отримання результатів скоротився до однієї доби.

«На початку пандемії були моменти, коли деякі лабораторії не могли надати результати вчасно. І люди чекали на них протягом 3-5 днів. Сьогодні результати надають вчасно, день в день. Це допомогає лікарям вчасно приймати рішення», – говорить він.

Нагадаємо, раніше ВООЗ та ЄС спільно з Міністерством охорони здоров'я передали лабораторному центру важливе лабораторне обладнання, витратні матеріали та реагенти. Це зробили за підтримки Європейського Союзу у межах ініціативи «Солідарність заради здоров’я». Загальна вартість поставок для всіх 27 лабораторій України становила понад 3,5 млн євро.

Анна Чистякова

Фото авторки та Львівського обласного лабораторного центру

Партнерська публікація 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!