Оборона Львова і області. Які збройні формування працюють та як долучитися

16592 0
На Львівщині діють дві бригади територіальної оборони. Також у Львові уже сформувались 48 сотень добровольчих формувань.
Фото: 103-тя окрема бригада Сил територіальної оборони Збройних сил України

Фото: 103-тя окрема бригада Сил територіальної оборони Збройних сил України

Хто входить у територіальну оборону?

Територіальна оборона Львівщини – це дві бригади: 103-тя та 125-та. Батальйони 103-ої бригади розміщені у всіх районах області. А Львів, оскільки є містом мільйонником, має свою бригаду – 125-ту, яка займається обороною міста.

Керівником тероборони Львівщини є підполковник Валерій Курко, він є командиром 103 окремої бригади Сил ТрО Збройних Сил України. Його керівником по лінії військової адміністрації є Максим Козицький, голова ЛОДА, а по військовій лінії – головнокомандувач Збройних сил України.

103-тя бригада територіальної оборони має свої батальйони у кожному з семи районів Львівщини.

Кількість особового складу під час воєнного часу – це сотні людей, усе залежить від штатної організаційної структури. Охочі підписують контракт для служби в резерві. Від Міноборони вони отримують зброю, а також усе необхідне забезпечення.

Завдання тероборони: перш за все це охорона стратегічних об'єктів області, охорона органів державної влади, забезпечення умов для розгортання військ, боротьба із диверсійними підрозділами.

Особовий склад угруповання, як правило, буде виконувати обов'язки в межах своїх територіальних громад. Проте, раніше у розмові з Тvoemisto.tv Валерій Курко зазначав, що не виключено, що воїнів територіальної оборони залучатимуть на інших напрямках за наказом президента чи Головнокомандувача. 

За що відповідає львівська бригада?

125-тою бригадою, яка займається обороною Львова, керує генерал-лейтенант Артур Горбенко, десантник, який раніше був керівником Західного регіонального управління прикордонної служби, пройшов зону бойових дій в 2014 році. Він також підпорядковується голові Львівської обласної військової адміністрації Максиму Козицькому, а по військовій лінії Головнокомандувачу Збройних сил України і командувачу сил територіальної оборони Збройних сил України, тобто підполковнику Валерію Курку.

Завдання 125-тої бригади: Бригада відповідає за охорону стратегічних об'єктів у Львові, також за охорону органів державної влади, боротьба із диверсійними підрозділами.

Також у Львові уже сформувались 48 сотень добровольчих формувань, розповів у розмові з Тvoemisto.tv міський голова Львова Андрій Садовий. Цими об’єднаннями у Львові керує генерал Андрусік. Він також є радником міського голови Львова з питань безпеки. Добровольці щодень чергують у місті, і є підсиленням для 125-тої бригади.

В області чисельність добровольчих формувань складається з десятків тисяч людей. Добровольці мають власну зброю з необхідними дозволами. За потреби добровольці отримуватимуть зброю, яка є у розпорядженні військових. Вони беруть участь в патрулюваннях на визначених територіях, блокпостах.

Регулює процес створення таких підрозділів Положення про добровольчі формування територіальних громад, яке доступне за посиланням (детальніше про етапи створення добровольчих формувань читайте тут)

Символіку і документи, які підтверджують особу, члена збройного формування, затверджують самі формування спільно з органом місцевого самоврядування, на території якого вони утворені.

Хто працює на блокпостах?

На блокпостах обов’язковою є присутність Національної поліції, Патрульної поліції, за можливості Служби безпеки України, Військової служби правопорядку та Нацгвардії. Також, як підсилення, там можуть працювати представники добровольчих формувань і тероборони.

Куди звертатися, щоби долучитися?

Щоби вступити до тероборони, можна звернутись до центру з рекрутингу, що у ліцеї Героїв Крут на вул. Пасічній, 68. Також можна звернутись у центри комплектування та соціальної підтримки – колишні військові комісаріати – там можна пройти співбесіду та військову лікарську комісію.

Об'єднаний військовий комісаріат Галицько-Франківського району, Личаківсько-Залізничного і Шевченківського району розташований на вулиці Батуринській, 2, неподалік від ТРЦ «Форум». Сихівський військомат знаходиться на вулиці Стрийській, 105. 

У військоматі ви проходитимете військово-лікарську комісію, там визначать, чи придатні ви для служби у резерві, і дадуть «висновок», завірену гербовою печаткою копію облікової/послужної картки. Для неї потрібне ваше фото 3х4 (2 шт).

Після цього вас скерують у бригаду тероборони (це може бути 103-тя бригада або ж 125-та).

Там можна підписати заяву про проходження служби у військовому резерві.

Щоби об'єднатись у добровольче формування, потрібно звернутись до органу місцевого самоврядування або у районну адміністрацію міста, детальніше написано тут. За консультаціями можна звертатись на гарячу лінію області 112, гарячу лінію міста 15-80, або ж за телефоном 0960806987. 

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!