Обшуки в Літинського. У поліції Києва повідомили про викриття шахрайської схеми

2672 0
Правоохоронці стверджують, що троє волонтерів організували злочинну схему з продажу автівок, які призначені для армії.
Фотоскрін з відео Ростислава Коваля

Фотоскрін з відео Ростислава Коваля

Вранці 8 вересня київські правоохоронці прийшли з обшуками до помешкання волонтера та громадського діяча Святослава Літинського у Львові. Згодом у поліції Києва повідомили, що викрили шахрайську схему, учасники якої привласнювали гуманітарну допомогу під виглядом благодійного фонду.

Читайте також: Волонтер Святослав Літинський прокоментував ранкові обшуки у його домі

Зазначається, що схему викрили слідчі поліції Києва спільно зі співробітниками Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції. До складу злочинної групи входило троє осіб, які нібито свою діяльність прикривали маркуванням громадських організацій та продавали автомобілі, які призначались для військових. За це їм загрожує до 7 років в’язниці.

Як стверджують правоохоронці, чоловіки з метою отримання прибутку продавали автотранспорт, який надходив в Україну як гуманітарна допомога від іноземних держав та призначався для потреб ЗСУ. З метою прикриття своєї діяльності фігуранти начебто використовували наліпки громадських організацій.

Наразі тривають слідчі дії, в тому числі проводяться обшуки за місцями мешкання правопорушників у Києві, Київській області та Львові, зазначають у поліції.

Читайте також: Поліції це не вигідно. Літинський назвав перешкоди для волонтерів, які купують автомобілі для ЗСУ

Також за фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 201-2 ККУ (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану). Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна. Також вирішується питання щодо повідомлення чоловікам про підозру у скоєнні злочину.

Нагадаємо, вранці, 8 вересня Святослав Літинський повідомив, що до нього прийшли з обшуками. Самого чоловіка вдома не було, він поїхав за кордон за черговим автомобілем для ЗСУ. Двері поліції відчинила його дружина. Відомо, що раніше Голосіївський суд міста Києва видав ухвалу про проведення обшуків в активіста та волонтера. Зі слів Літинського, неодноразово його та інших львівських волонтерів намагалися спровокувати, пропонували продавати гуманітарну допомогу. Тепер, імовірно, через те, що нічого раніше не вдалося зробити, вирішили «прийти і щось знайти».

На думку підприємця та волонтера Романа Зафійовського, з одного боку виглядає так, що поліція не хоче напружитися, щоб шукати реальні злочини. У ситуації з автомобілями легше причепитися, аніж, наприклад, до перевезення продуктів, ліків чи дронів, оскільки авто є номерним предметом, відтак, можна знайти якусь «помилку» у процесі перевезення.

Відомо також, що з обшуками того ж дня прийшли також до ще одного львівського волонтера Назарія Островського. Про це він він написав на своїй сторінці.

Нагадаємо, що у завезенні автівок під виглядом гуманітарної допомоги підозрюють відомого львівського художника Олеся Дзиндру. 30 серпня Галицький районний суд Львова обрав міру запобіжного заходу волонтерам Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку та відпустив їх під особисті зобов’язання терміном на один місяць. 31 серпня у Львові провели обшуки на підприємстві у волонтера Олега Яницького. Бійці поліцейського спецпідрозділу КОРД, слідчі та інші представники правоохоронних органів приїхали на підприємство, зазначивши, що обшуки не пов’язані з роботою підприємства, а з гуманітарною допомогою.

Водночас, учора, 7 вересня, до Львова прибув міністр оборони України Олексій Резніков, який вручив нагороди та почесні відзнаки львівським волонтерам, які активно допомагають Збройним силам України.

Також нагадуємо, що про волонтерство, перешкоджання з боку держави, загрози порушення кримінальних справ і засилля російської мови читайте в інтерв’ю Святослава Літинського у програмі «Тема тижня» на Tvoemisto.tv.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!